Vijesti

Шеранић: Вакцина кључни одговор на вирус, биће доступна и код нас (ВИДЕО)

Много је говора око вакцине, оне информације које имам од СЗО, јесу да за било коју вакцину потребно је 12 до 18 мјесеци. Која ће компанија вакцину прва понудити, то ћемо тек видјети и какво ће дејство имати, а то је кључни одговор у свему, нагласио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, гостујући у емисији Телеринг.

- Апсолутно ће бити доступна и код нас. Новац ће се за то пронаћи, тако да теза да ће само "богате" земље моћи да је користе, далеко је од истине - нагласио је Шеранић.

Вирус корона према мишљењу Шеранића неће брзо отићи са "сцене".

- Сарађујем 13 година са Свјетском здравственом организацијом, и било је за очекивати да нас задеси овако нешто, само је било питање када. Мислим да ће за годину - двије вирус корона бити рутина, када будемо знали све о њему - поручио је Шеранић гостујући у емисији Телеринг.

Он се дотакао и тога каква су сазнања о лијечењу вируса.

- Знамо како се може лијечити корона, о коктелу лијекова који су се показали добрим у датом тренутку. Видјели смо како она дјелује на различите групе. Ко има какве симптоме, и како и на који начин се преноси. Међутим, има још много непознаница. Углавном лијечење са лакшим симптомима подразумијева тзв. терапију подршке, док у каснијим фазама користе се антивиротици, који још увијек нису званично доказани за лијечење, али дефинитивно помажу - истиче Шеранић.

Министар здравља и соцојалне заштите Републике Српске наглашава да је индивидуално свако различито подносио заразу, од оних најгорих смртних случајева, до оних који готово нису осјетили вирус.

- То је велика непознаница за све нас. Први талас још увијек није прошао. Ми вирускорона не можемо искоријенити и он ће стално бити код нас у заједници. Биће периода више или мање заражених, у зависности од тога како ће се грађани придржавати мјера. Уколико смо неодговорни, да вирус шета од особе до особе, имаћемо више заражених. Популација мора знати: "Он напада све, свакога може да зарази, ту нема изузетака" - истакао је Шеранић.

На питање да ли је вирус корона створен вјештачким путем, Шеранић је имао јасан одговор.

- Не занима ме. Када уђете у ковид одјељење, сасвим је свеједно, да ли је он вјештачки, или природно настао. Моје лично мишљење јесте да је он дошао природним путем - истакао је он.

Према његовим ријечима Министарство је још половином фебруара направило процјену ситуације, и дефинисало четири могуће фазе, кроз које смо и прошли.

- Прва фаза је била да нема вируса, друга је био појединачан унос. Трећа фаза се односила на жаришта и она четврта на трансмисија вируса у заједници. Када имате вирус у заједници, имате двије солуције. Да се посветите људима унутар заједнице, што и јесте примарни циљ, или да затворите границе, али колико су оне сврсисходне када већ имате вирус у заједници, велико је питање - рекао је Шеранић, појашањавајући да је Хрватско затварање граница за БиХ њихова процјена, јер имају велики пораст заражених у посљедњих неколико дана.

Шеранић је истакао да се очекује да школе у септембру раде у нормалним условима.

- Није нам намјера да затварамо школе. Локалне заједнице ће предузимати одређене мјере. Ево вам примјер. Ако се појави жариште нпр. у школи у Источном Дравару, зашто би затварали школу у Братунцу, или обрнуто. Ту спадају и вртићи, казнено поправне установе, домови здравља или домови за стара лица - нагласио је Шеранић.

Осврнуо се и на причу да ли је било криминалних радњи у набавци респиратора и медицинске опреме, катаегорички одбијајући такву могућност.

- У Републици Српској нема криминалних радњи у набавци респиратора и медицинске опреме. Да ли су неки респиратори скупље плаћени, јесу, али цијену диктира тржиште у датом тренутку. Морате знати да је Европска унија затворила границе за медицинску опрему половином марта, а у том тренутку у Шпанији имате 570 мртвих у једном дану, или у Италији 780, када их смјештају у пластичне вреће. Узмите у обзир дате околности, транспорт, и све оно шта се дешавало тих дана, и тек онда сагледати све - поручио је Ален Шеранић у емисији Телеринг.

Он је на крају похвалио медицинске раднике широм Републике Српске.

- Јако сам задовољан радом медицинских радника. Морате знати да и ти људи страхују за своје животе, и својих најмилијих, и они су у тим околностима радили свој посао професионално. Наравно, било је пропуста, али када видите како су функционисали здравствени системи у свијету, наш је био готово беспријекоран - закључио је Шеранић.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog