Vijesti

Obilježeno 145 godina od Nevesinjske puške

U selu Krekovi kod Nevesinja obilježeno je 145 godina od početka ustanaka u Hercegovini - Nevesinjske puške.

 U selu Krekovi kod spomen-obilježja služen je parastos i položeni vijenci i cvijeće za sve stradale hercegovačke ustanike.

Pomenu je prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju će čine narodni poslanici Ilija Tamindžija, Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslovodilačkih ratova, kao i izaslanici predsjednice Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Skupu je prisustvovala delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici grada Trebinja, opština Nevesinje, Gacko, Istočni Mostar, Bileća, Kalinovik, Ljubinje, Berkovići, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Јugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.

Obilježavanje 145 godina od ustanaka u Hercegovini biti organizovano uz uvažavanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, prije svih u smislu ograničenja broja lica, odnosno zabrane okupljanje više od 50 lica.

Skup organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog