Društvo

Пет чињеница које можда нисте знали о Николи Тесли

Никола Тесла, српски проналазач, инжењер електротехнике и машинства и футуриста, рођен је на данашњи дан пре 164 године.

У част 164. рођендана једног од највећег проналазача на свету одвојили смо неколико занимљивих чињеница које вероватно никад нисте знали о њему.

Рођен је у олуји

Никола Тесла рођен је око поноћи, између 9. и 10. јула 1856. године током снажне олује са громовима. Према породичној легенди, бабица је усред порођаја махала рукама и муње прогласила лошим знаком. Ово дете биће дете таме, рекла је, на шта му је мајка одговорила: „Не. Он ће бити дете светлости“.

Имао је сјајан смисао за хумор

Хумор је одлика готово свих великих умова јер је Тесла по причама његових најближих сарадника био врло духовит човек. Често је причао занимљиве и духовите приче, а његови пријатељи су уживали да буду у његовом друштву.

Развио је идеју за технологију паметних телефона 1901. године

„Тесла је можда имао сјајан ум, али није био тако добар у реализацији својих планова“, рекао је Kарлсон.

У трци за развојем прекоокеанског радија, Тесла је свом пословном партнеру Џеј Пи Моргану описао ново средство инстант-комуникације које је подразумевало прикупљање телеграмских порука, упућивање у лабораторију, где би их шифрирао и доделио им нове фреквенције.

„Та фреквенција би се емитовала на уређају који би вам стајао у руци“, објаснио је.

Другим речима, Тесла је замислио паметни телефон и бежични интернет, рекао је Kарлсон додајући да је од свих његових идеја та била она која га је зауставила у његовом путу.

Фотографско памћење и страх од бактерија

Тесла је имао оно што је познато као фотографско памћење. Био је познат по томе што је меморисао књиге и слике и „складиштио" визије за изуме у својој глави. Такође је имао снажну машту и способност визуелизације у три димензије, које је користио за контролу застрашујућих живих ноћних мора од којих је патио као дете.

„То га делом чинило мистичним и ексцентричним ликом популарне културе“, како је рекао В. Бернард Kарлстон, аутор једне о књига о Тесли. Такође је био познат по прекомерним хигијенским навикама

„Протресао“ је Марка Твена

Једна позната легенда о ексцентричном Тесли била је да је у лабораторији на Менхетну имао „земљотресну машину“ која је уздрмала његову зграду и замало срушила комшилук током експеримената. Теслин уређај није заправо био то, рекао је Kарлсон, већ осцилатор високе фреквенције. Kлип постављен испод платформе у лабораторији снажно се тресао док се кретао, још један експеримент ефикасније струје.

То није срушило блок зграда, рекао је Kарлсон, али је „протресао Марка Твена“. Твен је био познат по пробавним проблемима, па га је Тесла, који је Твена познавао преко клуба за господу, позвао да дође код њега. Наредио је Твену да стоји на платформи, док је он окретао осцилатор. Након отприлике 90 секунди, Твен је скочио са перона и потрчао према тоалету.

 

Извор: Спутњник.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog