Vijesti

Kompanija "Balkan global" prodala pokretnu bolnicu za pet miliona evra

Kompanija "Balkan global" iz Bijeljine prodala je pokretnu bolnicu jednoj kompaniji u Turskoj za oko pet miliona evra, potvrdio je vlasnik te firme Slavenko Ristić za "Glas Srpske".

On je istakao da je bolnica potrebna svima i podsjetio da ju je nudio Republici Srpskoj po cijeni od 4,29 miliona maraka, u svrhu pomoći, bez zarade i profita.

- Takve bolnice inače koštaju između osam i 12 miliona evra. Bolnicu smo turskoj kompaniji prodali po cijeni od 4,8 miliona evra plus cijena transporta i montaže što je sve ukupno oko pet miliona evra - rekao je Ristić.

Dodao je da je u toku rascarinjenje opreme i demontaža te transport kompletne opreme.

- Bolnica se ne sastoji od nekakvih šatora, kao što su pojedini tvrdili. U pitanju su hirurške stolice, digitalni rendgeni, klimatizacija i sve što je potrebno za liječenje u vrijeme bilo kakve elementarne nepogode, pa i u slučaju pandemije virusa korona - rekao je Ristić, dodavši da je prema dogovoru sa Turcima rok za isporuku 60 dana.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku 21. marta da po hitnoj proceduri, posredstvom Instituta za javno zdravstvo Srpske, bude sprovedena procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom, površine od 6.000 kvadrata.

Međutim, na sjednici održanoj 29. maja, Republički štab za vanredne situacije naložio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da traži jednostrano raskidanje ugovora sa dobavljačem pokretne bolnice, preduzećem "Balkan global", te povrat 4,29 miliona KM, koliko je plaćena mobilna bolnica. Tada je navedeno da se  ugovor raskida zbog neizvršenih ugovornih obaveza isporučioca.

Kompanija "Balkan global" uplatila je 4,29 miliona maraka na račun Instituta polovinom juna, a po osnovu raskida Ugovora o nabavci pokretne bolnice za potrebe Republike Srpske.

 

Izvor: Glas Srpske

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog