Svijet

Русија следећег месеца почиње масовну производња вакцина против коронавируса

Русија ће у августу започети масовну производњу прве у свету вакцине против коронавируса коју је развио Институт „Гамалеј”, а како је најавио директор руског Фонда за директна улагања Кирил Дмитријев, до краја године могло би бити произведено 200 милиона доза.

Испитивања прве вакцине у свету против коронавируса на добровољцима на Сеченовском универзитету у Русији већ су успешно завршена, а циљ ове етапе испитивања био је да се потврди безбедност вакцине по здравље људи и то је урађено.

Према речима Дмитријева, на тржишту ће се прво појавити вакцине засноване на аденовирусу, које ће добити званично одобрење у септембру, а вакцина заснована на новој технологији најраније ће се појавити почетком следеће године, јер је још потребно да се испита њена безбедност, преноси Танјуг.

Дмитријев процењује да ће следеће године бити произведено више од три милијарде доза вакцина, заснованих на аденовирусним векторима, „што ће омогућити свету да се ефикасно бори против коронавируса”, преноси Спутњик.

Виталиј Зверев, академик Руске академије наука, доктор биолошких наука и научни директор Института за вакцине и серуме „Мечников”, објашњава да коронавирус сада кружи међу људском популацијом и да се више од 200 земаља суочило са овом пошасти, али да је оболело око 15 до 20 одсто, док су сви остали заражени носиоци вируса и више од половине њих нема никакве симптоме.

Зверев сматра да успех лечења вируса не треба повезивати са стварањем вакцине и упозорава да са вакцином не треба журити како не би било пропуста, напомињући да се у уобичајеним околностима на вакцини ради од четири до пет година.

Тај процес се, како каже, може убрзати уклањањем некаквих бирократских препрека, али ни ту не треба брзати, јер је и та бирократија, која постоји годинама и деценијама, оправдана.

Најважније је, истиче вирусолог, да вакцина буде ефикасна и да нема нежељене ефекте.

Он напомиње да се прототип вакцине може у лабораторији направити за неколико месеци, али да је немогуће проверити је за пола године или годину.

Многе лабораторије и институти у свету ушли су у жестоку трку око стварања вакцине која ће победити ковид-19, јер је то, између осталог, за сваку земљу-произвођача ствар престижа, али и профита.

Само у Русији ради се на око 47 вакцина, а три прототипа руске вакцине против вируса корона показали су своју ефикасност.

Осим у Русији, вакцина против ковида-19 се испитује и у САД, Кини, Јапану, Сингапуру и у неколико европских земаља.

У свету је развијен 141 прототип вакцине, а има информација да се ради на знатно више пројеката.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog