Svijet

Лидери ЕУ постигли договор о буџету и фонду за опоравак

Лидери ЕУ 27 постигли су рано јутрос, после маратонских вишедневних преговора, договор о вишегодишњем заједничком буџету и фонду за оправак.

Укупан износ пакета за опоравак је 1.824 милијарде евра, од чега се 1.074 милијарде налази у оквиру заједничког буџета за период од 2021. до 2027. године.

Фонд за опоравак ЕУ износи 750 милијарди евра, а чине га 390 милијарди бесповратне помоћи и 360 милијарди зајмова.

Овај фонд ће бити финансиран заједничким задуживањем ЕУ на светским тржиштима капитала, а рок за отплату позајмице је крај 2058. године.

ЕУ лидери су до договора дошли после маратонских преговора који су ушли у пети дан.

У питању је један од најдужих самита у историји ЕУ.

Коначни договор предвидео је и расподелу средстава из буџета по областима почев од кохезионог фонда за који је издвојена највећа сума од 322 милијарде евра, преко фонда за обновљиве изворе и животну средину (240 милијарди евра), јединствено тржиште иновације и дигитализација (132,7 милијарди евра), фонд за миграције и управљање границама (22,6 милијарде евра), одбрана и безбедност (13,1 милијарди евра), јавна администрација (73,1 милијарде евра ) и фонд за суседство и свет (98,4 милијарде евра).

У оквиру фонда за суседство и свет налази се и инструмент претприступне помоћи за Србију и друге земље у процесу евроинтеграција за који је у наредних седам година намењено 12,5 милијарди евра.

У претходном буџетском периоду за ИПА фондове је било издвојено 11,7 милијарди евра.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog