Svijet

Nemačko Pravilo za Zapadni Balkan ostaje na snazi

Tzv. Pravilo za Zapadni Balkan treba da ostane na snazi do 2023. godine. Zato će građani Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova i dalje moći da dolaze u Nemačku nezavisno od stručne spreme.

"Olakšice kada je reč o pravilima za dolazak u Nemačku građana Zapadnog Balkana su produžene", piše Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

"Radna snaga iz Srbije, Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana bi i u naredne tri godine trebalo da ima olakšan pristup nemačkom tržištu rada. Nakon dugih pregovora u vladajućoj Velikoj koaliciji ministar rada Hubertus Hajl je predložio Nacrt uredbe kojom se to reguliše i poslao na glasanje ostalim ministrima. Nacrt u osnovi predviđa da tzv. Pravilo za Zapadni Balkan iz 2016. godine, koje bi inače isteklo u decembru ove godine, bude produženo do 2023. godine. Međutim predviđena je nova gornja granica: godišnje u zemlju na ovaj olakšani način iz regiona sme da uđe najviše 25 000 ljudi. U pozadini ove odluke su dileme domaćih političara u CDU koji su na početku odbijali svako produžavanje ovog pravila. Prošle godine su njemačka predstavništva u inostranstvu na osnovu ovog pravila izdala ukupno 27.000 radnih viza, stoji u nacrtu uredbe u koji je Frankfurte algemajne cajtung imao uvid".

FAZ dalje piše kako je istraživanje Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja pokazalo da osobe sa Zapadnog Balkana u proseku imaju dnevnicu od 12 evra; samo jedan odsto njih je u Nemačkoj nezaposleno ili im je potrebna pomoć.


Izvor: Dojče vele
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog