Kultura

Otvorena izložba banjalučkog fotografa Aleksandra Čavića

Izložba banjalučkog fotografa Aleksandra Čavića, koja sadrži fotografije nastale u okviru projekta "Omnibus mladih dramaturga iz EU i BiH", još jedna je potvrda da je on izuzetan portretista koji estetskim promišljanjem prevazilazi čisto reportažno bilježenje, rekla je direktor Narodnog pozorišta Srpske Maja Dodig.

Dodigova, koja je izložbu otvorila sinoć u Banjalučkom studentskom pozorištu, rekla je da izložba obuhvata 32 fotografije koje su nastale od 23. jula do 20. avgusta, u Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

- Čavić je bilježio rad mladih dramaturga i glumaca i svjedoci smo prikaza scena na kojima je ovjekovječena posvećenost mladih u stvaralačkom zanosu - navela je Dodigova, koja je i akademski slikar.

Ona je podsjetila da je rad Čavića ovjenčan brojnim priznanjima i nagradama, te istakla da joj je čast i zadovoljstvo što je imala priliku da otvori izložbu.

Čavić je Srni rekao da mu je učešće u ovom projektu sasvim novo iskustvo, te da mu je veliki izazov bio da za 20 minuta napravi fotografije, koje će vjerodostojno prikazati scene predstava, koje su mladi pisci i glumci pripremili u roku od 24 časa.

- Cilj mi je bio da zabilježim i pokažem emociju i zanos, energiju koju ti mladi ljudi imaju dok stvaraju. Te emocije su naročito izražene kod mladih koji predstavljaju svoje stvaralaštvo koje je tek nastalo i nadam se da sam uspio u tome da to sve zabilježim - naveo je Čavić.

Izložba je koncipirana kao putujuća metafora zastave EU, tako da će, osim Banjaluke, priliku da je pogledaju imati i građani Јajca u Domu kulture, Novog Grada u Kulturno-obrazovnom centru, Zenice u Bosanskom narodnom pozorištu, te Sarajeva u Pozorištu mladih, i to u okviru festivala: "Kestenburg rimajnder", "Pozorišne/Kazališne igre u Јajcu", kao i "Јuventafest".

 

Izvor: srna.rs
Blog