Vijesti

Mjere Štaba za vanredne situacije Banjaluka (VIDEO)

Gradski Štab za vanredne situacije grada Banjaluka zasjedao je danas, a sjednicom je predsjedavao gradonačelnik Igor Radojičić.

"U Banjaluci je došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije. To je dodatno napregnulo zdravstveni sistem. Prije dva mjeseca smo procijenili da je početkom jeseni moguće pogoršanje situacije. Međutim, rast je veći od očekivanog. U ovom momentu imamo preko 1.000 zaraženih u Banjaluci.

Naučili smo da epidemiju ne možemo da zaustavimo, ona je regionalna i globalna. Ali možemo da utičemo na dinamiku i da smanjimo broj zaraženih. Ciljevi koje gradski Štab za vanredne situacije ponovo razmatrao isti su kao i prvi put: 

Očuvanje života ljudi. Što manji broj fatalnih ishoda. Jedina svijetla tačka je da je stopa smrtnosti niska u poređenju sa brojem oboljelih. 

 Drugi cilj je očuvanje zdravlja stanovništva naročito rizičnih grupa. Ovaj cilj je ugrožen oboljevanjem većeg broja lica i pritiskom na zdravstvene ustanove, iako je procenat hospitalizovanih u odnosu na broj oboljelih u padu.

Treći cilj nam je minimizacija socijalnih i ekonomskih posljedica. Mi smo u toku godine ušli u period recesije, sa velikim ekonomskim posljedicama", rekao je Radojičić.

"U Banjaluci imamo 1.619 Banjalučana koji se nalaze u kućnoj izolaciji i 1.001 lice koje je aktivno na virus", poručila je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka, te dodala:

Mjere i preporuke

Pozivamo građane da smanje broj kontakata, naročito sa nepoznatim osobama i u većim grupama, jer je način prenosa svima već poznat. Direktnim kontaktom, okupljanjem većeg broja ljudi.

Obavezno je korišćenje maski u svim zatvorenim prostorijama, nalažemo da svaki službenik, prevoznik, davalac usluge, dužan je odbiti uslužiti lice koje ne nosi masku, upozoriti ga, a uslučaju daljeg ne pridržavanja kontrolni organi su dužni su izreći kaznu.

Republička mjera je naložila nosenje maske i na otvorenom, tako da se nismo bavili daljim detaljisanjem.

Kada je riječ o boravku u zatvorenom prostoru nalažemo:

Sve javne ustanove, trgovine, preduzeća koja rade sa građanima, ograniče broj lica koja ulaze i borave u javnom prostoru u skladu sa preporukama Instituta. Da se omogući u zatvorenim prostorima održavanje distance.

 Starija lica: Nalažemo strogu kontrolu bilo kakvih posjeta domovima za stare ili bilo kakvog izlaska iz istih. Nismo se odlučili za zabranu posjeta zbog psihičke podrške ovim licima. Socijalni momenat je bitan u ovom trenutku.

Ugostiteljski objekti: Od juče je obustavljeno izvođenje uživo muzike, kontrolni organi će pratiti situaciju. Onaj ugostiteljski objekat kod kojih se utvrdi jedan prekršaj, biće pod kontrolom inspekcije svaki dan.

U samim školama i predškolskim ustanovama nismo ustanovili prenošenje virusa. Smatramo važnim da djeca nastave obrazovanje u školama i predškolskim ustanovama.

 

Izvor: atvbl.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog