Društvo

Banjalučki profesor pokrenuo "Bios Logos": Đaci biologiju uče na YouTubeu

Nastava na daljinu, koja je organizovana zbog pendemije virusa korona, bila je nešto potpuno novo kako za učenike, tako i za nastavno osoblje, ali je izrodila i nove načine sprovođenja nastave.

Da se nove lekcije mogu predavati i putem YouTubea, pokazao je  Miroslav Vulić, profesor biologije u Gimnaziji, koji je za svoje učenike pokrenuo YouTube kanal "Bios Logos".

"'Bios Logos' je nastao u martu ove godine, kao odgovor na situaciju kada se nastava iz učionica preselila u kuće. Tada sam razmišljao na koji način učenicima omogućiti nastavne sadržaje i došao sam na ideju da napravim simulaciju crtanja na tabli", rekao je Vulić za "Nezavisne".

Dodao je da je sve lekcije snimao svojim mobilnim telefonom, uz korištenje programa za editovanje snimljenog materijala.

"Prethodno osmislim cijeli tok priče, onda olovkom, flomasterima ili markerima crtam sadržaj lekcije i istovremeno to sve snimam tako da se vide samo sto na kojem crtam i moja ruka", objasnio je Vulić.

Pojašnjava da nakon toga snimljeni materijal prolazi kroz softver za editovanje, u kojem dodaje i svoj glas.

"Svaki snimak traje do 15 minuta, nakon toga video postavim na YouTube i učenicima proslijedim link", priča Vulić.

Iako je "Bios Logos" nastao iz potrebe da se učenicima približi nastava na daljinu, Vulić kaže da je vidljivo da snimke ne gledaju samo učenici.

"Teme su zanimljive i za one koji su možda zaboravili nešto što su nekada učili iz biologije ili za one koji prosto žele nešto novo da nauče", naveo je Vulić.

Dodao je da zasad ovaj kanal ima oko 400 pratilaca, a da ga dnevno pogleda više od 100.

"Reakcije učenika su odlične, posebno onih đaka koji istinski uče da nauče. Mogao bih reći da su učenici zahvalni, jer kada se neki komplikovani biološki procesi slikovito prikažu, đacima to mnogo olakša učenje. Posebno kada uzmemo u obzir udžbenike koji su poprilično zastarjeli, bez mnogo ilustracija koje bi olakšale učenicima da shvate lekcije", rekao je Vulić.

Istakao je da je, iako se sprovođenje nastave vratilo u učionice, nastavio da snima videe.

"Časovi sada traju 20 minuta pa često brzo moram da završim neke lekcije. Kada je materija kompleksna, onda je snimim, jer im je to olakšavajuće da kada dođu kući poslije škole, mogu da odgledaju lekciju na YouTubeu", zaključio je Vulić.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog