Svijet

Гутерес: Наша планета је сломљена – морамо склопити трајни мир са њом

Човечанство је у самоубилачком рату са природом. Наша планета је сломљена, поручио је свету генерални секретар УН Антонио Гутерес и упозорио да „човечанство води самоубилачки рат са природом".

„Природа увек узвраћа ударац, и то чини са огромном снагом и срџбом", подсетио је Гутерес у интервјуу за Би-Би-Си и најавио да жели да борбу против климатских промена постави у срце глобалне мисије светске организације.

Током свог говора о стању природног окружења на Земљи упућеног "urbi et orbi", Гутерес је поново предочио да је неопходно да се до 2030. године емисија штетних гасова смањи за 45 одсто у поређењу са нивоом штетних гасова регистрованим 2010. године.

"Наука је јасна. Уколико до 2030. године не будемо сваке године за шест одсто смањивали емисију штетних гасова који настају сагоревањем фосилних горива ситуација ће се погоршати и то значајно. Апокалиптични пожари, поплаве, циклони и урагани постаће наша свакодневица. Биоразноврсност нестаје, пустиње се шире, океани се даве у пластичном отпаду. Ово је тренутак истине за човечанство", упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Подсетио је да су се ЕУ, САД, Кина, Јапан, Јужна Кореја и још 110 земаља обавезале да ће до средине овог века обуставити емисију штетних гасова, али он жели да види да се тај моментум претворио у акцију.

"Морамо склопити трајни мир са нашом планетом Земљом", поручио је Гутерес.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog