Svijet

Sud utvrdio ratne zločine Velike Britanije, ali neće preduzimati mjere

Međunarodni krivični sud (MKS) je saopštio da neće preduzimati mjere protiv Velike Britanije, uprkos pronalasku dokaza da su britanske trupe počinile ratne zločine u Iraku.

U izvještaju na 180 stranica se navodi da su britanski vojnici između 2003. i 2009. godine zlostavljali stotine iračkih zatvorenika.

Međutim, Međunarodni krivični sud (MKS) nije mogao utvrditi da li je Velika Britanija postupila na bilo kakav način kako bi zaštitila vojnike od krivičnog gonjenja.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da izvještaj MKS-a potvrđuje njihove napore u traženju pravde tamo gdje su ti navodi osnovani.

"Nesporno je da postoje dokazi da su počinjeni ratni zločini", naveli su iz MKS-a zaBBC.

U izvještaju se navodi da postoji razumna osnova za zaključak da je najmanje sedam Iračana ubijeno dok je bilo u britanskom pritvoru između aprila i septembra 2003. godine.

Izvještaj MKS-a poziva se na dokaze o nizu ratnih zločina koje su tokom više godina činili vojnici iz nekoliko britanskih pukova. Neki zatvorenici su silovani ili podvrgnuti seksualnom nasilju. Drugi su toliko pretučeni da su podlegli od zadobijenih povreda.

Iračani, od kojih mnogi civili, su u tom trenutku bili nenaoružani i u britanskom pritvoru.

Vlada Velike Britanije u više navrata je optužila advokate za ljudska prava da podnose zlonamjerne tužbe, ali MKS kaže da je "neiskreno opisivati cjelokupni tužbeni zahtjev, uključujući stotine tužilaca, kao neutemeljen ili lažan".

U izvještaju se zaključuje da su istrage Kraljevske vojne policije bile "neadekvatne" i "narušene nedostatkom neovisnosti i nepristranosti".

Međutim, nije se moglo utvrditi da li je Velika Britanija djelovala kako bi zaštitila vojnike od krivičnog gonjenja.

MKS je saopštio da će ponovo otvoriti istragu ponašanja Velike Britanije u Iraku "ukoliko budu izašle na vidjelo nove činjenice ili dokazi".

Vlada Velike Britanije trenutno pokušava uvesti kontroverzni novi zakon koji će otežati procesuiranje britanskih vojnika.

Zakon o prekomorskim operacijama, ako bude usvojen, "pridržavaće se vladinog manifestnog opredjeljenja za rješavanje neugodnih zahtjeva i okončanje ciklusa ponovnih istraga protiv naših hrabrih oružanih snaga".

Nakon što su proučili predloženi zakon, iz Zajedničkog odbora za ljudska prava Parlamenta saopštili su sljedeće:

"Otkrili smo da je stvarni problem u tome što su istrage incidenata bile neadekvatne, nedovoljno finansirane, nedovoljno neovisne i nisu sprovedene na vrijeme. Vlada efikasno koristi postojanje neadekvatnih istraga kao razlog za donošenje zakona kako bi se stvorile dodatne prepreke za pokretanje krivičnog postupka ili za pružanje pravde žrtvama".

Jedna od istraga Kraljevske vojne policije, odnosila se na smrt Radhija Name u britanskom pritvoru.

Njihov zaključak je bio da je umro od srčanog udara - iako su na njegovom tijelu i licu postojali znaci fizičkog nasilja.

Do danas niko nije procesuiran u vezi sa smrću Radhi Name.

Njegova kćerka Afaf Radhi Nama rekla je: "Vidjela sam znakove mučenja na njegovom tijelu. Pokrili su mu glavu i svezali ruke, nije se mogao braniti i ubili su ga. Želja mi je da vojnici koji su počinili ovaj zločin budu izvedeni pred lice pravde. Da sam britanski državljanin, moja bi se prava poštivala, ali budući da sam državljanin Iraka, čini se da nemam nikakva prava."

Ministar odbrane Ben Wallace rekao je da izvještaj MKS-a "potvrđuje da je Velika Britanija voljna i sposobna istražiti i procesuirati tvrdnje o nezakonitom postupanju pripadnika oružanih snaga".

Rekao je da to nije otkrilo "nikakve nove dokaze", a izjava MKS-a potvrđuje njihove napore da potraže pravdu tamo gdje su ti navodi osnovani.

"Zadovoljan sam što je MKS prepoznao posao koji smo radili i nastavljamo raditi na poboljšanju kvaliteta i garancija oko istraga," rekao je ministar.

"Izvještaj o stanju u pravosuđu i imenovanje Sir Richarda Henriquesa kako bi obezbijedio naše istražne postupke su koraci ka osiguravanju toga da imamo jedan od najboljih pravosudnih sistema u svijetu."


Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog