Svijet

Европа се закључава уочи празника

Због погоршане епидемиолошке ситуације, а уочи божићних и новогодишњих празника европске земље пооштравају већ постојеће рестриктивне мере.

Немачка је у поноћ ушла у потпуни карантин, а Француска досадашње такозвано закључавање замењује полицијским часом.

Мере ће трајати у Немачкој до 10. јануара и у том периоду ће радити само продавнице од виталног значаја попут супермаркета и апотека, као и банке.

Школе ће, такође, бити затворене током тог периода, а од послодаваца ће се тражити да затворе предузећа или да њихови запослени раде од куће.

Током Божића од 24. до 26. децембра доћи ће до лаганог попуштања: тада ће бити дозвољено да као гости у нечију кућу дођу највише четири особе и то из најужег породичног круга, а које не припадају једном домаћинству, преноси Танјуг.

За дочек Нове године биће на снази забрана окупљања.

Овај Божић ће бити потпуно другачији и у црквама: минимална удаљеност је један и по метар уз обавезну маску. Певање није дозвољено. Правила се такође односе на синагоге и џамије.

У Француској ће полицијски час важити од 20 сати увече до шест ујутру, када људи неће моћи без дозволе да изађу из кућа.

Изузетак ће бити Бадње вече али ће правило важити за дочек Нове године. Барови и ресторани биће затворени барем до 20. јануара.

Нове мере "закључавања" које, између осталог, подразумевају затварање школа и продавница на најмање пет недеља, донете су и у Холандији.

Школе, продавнице које нису од виталног значаја, музеји, теретане, позоришта и фризерски салони затворени су од поноћи до 19. јануара. Рестрикције ће бити ублажене око Божића када ће холандска домаћинства моћи да угосте три уместо два госта.

Премијер Ђузепе Конте Италије позвао је грађане да избегавају "неодговорно" окупљање током празника и најавио могуће пооштравање мера у том периоду.

 

Извор: спутњик.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog