Svijet

Откривена цена вакцина за корону, Брисел љут

Цена вакцина за коронавирус која је до сада држана у тајности, износиће од 1,78 до 14,70 евра, обелоданио је грешком преко Твитера један белгијски министар, што је Европска комисија (ЕК) одмах оценила као недопустиво цурење поверљивих преговора и споразума с лабораторијама које производе вакцине.

Белгијско министарство за буџет је одмах повукло спорни твит, али је европска јавност ипак сазнала да ће ЕК вакцину набављати од шведско-британске фармацеутске компаније Астра-Зенека по цени од 1,78 евра па до најскупље вакцине америчке фирме Модерна за коју треба платити 14,70 евра, пренела је Бета.

Више медија у ЕУ је истовремено пренело изјаву челника истраживачке групе за вакцине у Модерни Андрее Карфија да ће „већ после прве примљене инјекције наше вакцине могућност преношења заразе бити смањена за две трећине”.

Водећи истраживач Модерне је објаснио да је успех у производњи те вакцине плод нове технологије „мРНА” чија је ефикасност 94 одсто.

Стручњаци у ЕУ су уједно сагласни у оцени да се и у ефикасност других у Европи и САД произведених вакцина може доказано веровати.

Ипак, видљива је уздржаност према кинеској вакцини, док се за руску вакцину само констатује да су власти у Русији почеле да је дају првим секторима становништва, а да ће британска Оксфорд/Астра-Зенека вакцина вероватно бити комбинована са руском Спутњик В.

У ситуацији кад је истраживање ЕК показало да шест од десет житеља Европске уније сматрају да су њихове владе морале много раније да предузму темељите мере да спрече други талас епидемије коронавируса и кад је више чланица ЕУ одлучило да обустави саобраћај с Великом Британијом због ширења новог соја вируса, неки медији стављају до знања да је „трка за производњу вакцина достигла размере трке САД и Русије за освајање свемира у време хладног рата”.

У јавности ЕУ је, усред ове трке, било замерки на рачун „бирократске спорости” Европске агенције за лекове (ЕМА) која је најавила да ће тек данас саопштити да даје условно одобрење за америчко-немачку вакцину Фајзер и Бионтек, али је у коментарима и изјавама званичника чланица Уније преовладао став да ЕМА поступа мудро и опрезно на добробит грађана, јер жели да све темељито провери и прати како ће вакцина деловати на људе.

Француска влада је саопштила да ће 35 стручних центара широм земље пратити какво ће бити дејство вакцине на десетине милиона Француза, јер, како је нагласила, ово јесте битка с опасним вирусом, али је и вакцина произведена рекордно брзо и ништа се не зна како ће деловати, посебно кад су алергије у питању.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog