Svijet

EU odobrila Fajzerovu vakcinu: Zemlje mogu da počnu sa vakcinacijom

Regulatori Evropske unije su odobrili vakcinu protiv korona virusa koju prave kompanije Bajontek i Fajzer. To znači da je masovna vakcinacija oko 450 miliona ljudi širom EU korak bliže.

Odluka Evropske agencije za lijekove (EMA) može omogućiti zemljama da počnu sa vakcinacijom prije kraja godine. Odobrenje vakcine bilo je očekivano, jer se zemlje EU bore sa pogoršanjem drugog talasa korona virusa, javlja Dojče vele.

Regulator za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu bio je pod pritiskom evropskih zemalja, uključujući Njemačku, da ubrza svoju odluku koja je prvobitno bila zakazana za 29. decembar.

Koji su sljedeći koraci?

Za početak vakcinacije širom EU sada je potrebno formalno odobrenje Evropske komisije. Iako se ovaj korak smatra formalnošću, to bi moglo potrajati dodatna dva dana. Ali potpredsjednik Komisije Margaritis Šinas rekao je italijanskim novinama La Repubblica da će telo EU raditi “supersoničnom brzinom” da bi dali zeleno svjetlo.

Njemački zvaničnici rekli su da bi uvođenje moglo započeti 27. decembra. Farmaceutske kompanije takođe će morati da podnesu dodatne podatke o svojoj vakcini za sljedeću godinu. EMA je rekla da je radila danonoćno, ali da bi trebalo da bude sigurna da je vakcina sigurna i efikasna prije nego što odobre

Očekuje se da će vakcinacija početi širom EU u roku od sedam dana poslije izdavanja odobrenja.

Očekuje se da raspodjela vakcina zemljama članicama počne od 26. decembra, a da će termine i uslove vakcinacije određivati same zemlje članice.

 

Izvor: nedeljnik.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog