Vijesti

Антитијела на вирус корона има 30 одсто тестираних грађана

Резултати прве фазе Студије серопреваленције инфекције вируса корона у популацији Републике Српске показали су да око 30 одсто грађана има антитијела на овај вирус, речено је данас у Бањалуци на представљању ових истраживања.

У овој студији учествовало је око 2.000 грађана, а испитивања су спровели медицински факултети у Бањалуци и Фочи, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да су то прелиминарни резултати, који још стижу, те да ће коначни бити крајем јануара.

- Када је ријеч о сјеверном дијелу Републике Српске, што је била зона одговорности бањалучког Медицинског факултета, примили смо 1.370 узорака крви - навео је Шкрбић.

Он је изразио задовољство јер је забиљежен велики одзив грађана да учествују у истраживању, те да су одређени домови здравља додатно тражили материјале како би могли прикупити више узорака него што је предвиђено.

Шкрбић је навео да је у Бањалуци 29,95 одсто грађана серопозитивно, у Приједору око 40 одсто, у Прњавору 37 одсто, Српцу 35 одсто, те Лакташима 17 одсто, Козарској Дубици 31 одсто и Челинцу 40 одсто.

- Истраживање је засновано на насумично изабраним узорцима из популације, без обзира да ли су у протеклих неколико мјесеци преболовали вирус или не знају да су били у контакту, али битно да нису сада активни - истакао је Шкрбић.

Он је напоменуо да је у плану и да се уради посебно истраживање у којем би се пратили они који су били болесни, да се види какво је кретање њихових антитијела, што ће показати дужину имунитета.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да је зона одговорности овог факултета источни и јужни дио Републике Српске, те да је примљено око 500 узорака.

- Резултати су показали да је у регији Херцеговине, гдје се налазе Требиње, Билећа, Невесиње, Гацко и Берковићи, 30 одсто била прокуженост, те исто толико у регији Фоче, Вишеграда, Рудог и Чајнича, затим град Источно Сарајево са Хан Пијеском, Рогатицом и Сокоцем око 50 одсто, док је у зворничкој регији тај резултат између 40 и 50 одсто - каже Бокоњић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је значај ових резултата, који ће допринијети да се у првом кварталу наредне године направи план спровођења вакцинације, те показати које су општине посебно угрожене.

- Студија ће се наставити и након што почнемо са вакцинацијом, те ћемо пратити саму ефикасност вакцина, као и процјене за будућност када је ријеч о сегментима друштва на која треба да обратимо посебну пажњу - рекао је Зељковић.


Извор: срна
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog