Vijesti

Тајни састанак директора ОБА и предсједника Суда БиХ (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ формирало је предмет због непримјереног контакта предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца и оптуженика пред тим Судом - директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића Осмице.

Из истог разлога, предмет против Дебевца формирала је и Канцеларија дисциплинског тужиоца, због сумње да је предсједник Суда БиХ починио тежи дисциплински прекршај. Дебевец и Мехмедагић снимљени су у једном сарајевском хаустору, и то баш на дан када је против Мехмедагића подигнута друга оптужница пред Судом БиХ.

Снимци безбједносних камера, иронично али крунски, докази су тешких злоупотреба функције директора ОБА, академске перјанице СДА, Османа Мехмедагића.

Он је због једног снимка - у афери "БХ поште" већ сјео на оптуженичку клупу. Због другог снимка му се "смијеши" и четврта истрага. И још један, дисциплински поступак против "Шпанца" Ранка Дебевца Кавесона.

Обавјештајац Осмица и "Шпанац" судија ушетали су заједно у сарајевски хаустор на адреси Бранилаца Сарајева. И то какве ли случајности, истог дана - 14. децембра када је, бх. Тужилаштво подигло оптужницу против Мехмедагића у предмету "Безбједносне провјере" и прослиједило је на потврду Суду којим Дебевец предсједава.

Снимци документују да су заједно и одшетали. Дуже од два вечерња сата, мимо радног времена, боравили су у неком од станова. Далеко од правосудног комплекса и од сједишта Обавјештајне агенције.

Њихову вечерњу "сторију" истаживаће Тужилаштво БиХ, кратко нам је потврђено. А дисциплински тужилац, Дебевчево недопуштене контакте са двоструко оптуженим и сада већ двоструко осумњиченим Мехмедагићем.

- Канцеларија дисциплинског тужиоца може потврдити да је по службеној дужности, а на основу медијских објава, регистровала предмет против Ранка Дебевца, предсједника Суда БиХ - саопштено је из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ.

Према Закону о ВСТС-у на који се и дисциплински тужилац позива, контакти судије, па и предсједника Суда, са странком у поступку или њеним заступником, представљају дисциплински прекршај.

Због једног таквог, фотографисаног, 2011. суспендован је тадашњи главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин. На његовој суспензији агилно је инсистирао ОХР предвођен Валентином Инцком. Но, "одлазећи" високи представник сада се не оглашава. Огласили су се зато "лутајући репортери" и портали које уређује први бх. обавјештајац.

У неуспјелим успаванкама, одмах су знали како су актери тајних разговора, у ствари ишли на "бабине" заједничком пријатељу који је добио принову. Све с актовком у рукама! У одбрану пулена Мехмедагића поново је стао и Бакир Изетбеговић. Није лидер СДА причао бајке о "бабинама", али јесте, опет, о професионализму и патриотизму вишеструко оптуженог "патриоте" Мехмедагића.

- Ја вам кажем да је човјек патриота, ефикасан, ради добро, не мрзи никога и не видим разлога да ми одустајемо зато што се неко навадио да путем Тужилаштва води политику - изјавио је Изетбеговић.

Да ли по узору на Мехмедагића, Изетбеговић "професионализам" очекује, од кога другог него од Дебевца и од Суда БиХ. Пред тим истим Судом, подсјетимо, и даље на потврду чека оптужница у предмету "Безбједносне дозволе".

Против "најшколованијег сарајевског директора" Мехмедагића траје и истрага у предмету "Диплома". Услиједи ли и трећа оптужница, није искључено да ћемо опет бити свједоци заједничким "бабинама" Мехмедагића и Дебевца.


Извор: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog