Svijet

Суд у Лондону одбио да изручи Џулијана Асанжа САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж неће бити изручен САД по оптужници да је шпијун,саопштила је британски судија Ванеса Бараитсер, уз објашњење да би то била репресивна мјера због његовог менталног стања.

Судија Бараитсер је рекла да би Ашанж највјероватније извршио самоубиство уколико би био послат у САД. Америчка влада је саопштила да ће се жалити на пресуду.

Тужилаштво у САД је оптужило Асанжа по 17 тачака оптужнице и једној тачки да је злоупотријебио употребу компјутера око публикације Викиликса, у којем је објавио војне и дипломатске документе прије једне деценије.

Ове оптужбе носе потенцијалну затворску казну од 175 година затвора.

Адвокати оптуженог Аустралијанца су бранили Асанжа аргументима да се он понашао као новинар и позвали су се на Први амандман у којем се посебно наглашава слобода говора за објаву докумената које су разоткриле недозвољене радње америчке војске у Ираку и Авганистану.

Викиликс је објавио стотине хиљада процурјелих америчких докумената о ратовима у Авганистану и Ираку, као и дипломатску повјерљиву комуникацију, 2010. и 2011. године.

 

Извор: rts.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog