Vijesti

Божићна посланица СПЦ: Чувајте своје и здравље других

Свети архијерејски синод Српске православне цркве упутио је у Божићној посланици витлејемски поздрав мира и љубави српском народу широм свијета, поручивши му да чува своју православну вјеру, свој језик и своје писмо, ма на којем континенту и у којој земљи живио.

- Будите поносни и достојанствени! Ми смо древни хришћански народ, који је кроз крштење, кирило-методијевско наслеђе и светосавску просвету постао део културе свецелог хришћанског свијета - наведено је у Божићној посланици.

Свети архијерејски синод поручио је да миром све почиње и миром се све завршава, да је мир стање срца и душе, те да порука празника Рођења Сина Божијег обавезује да свуда око себе људи граде мир и љубав.

- Озарени том љубављу и овог Божића смо заједно са нашом браћом и сестрама на Косову и Метохији, у колијевци нашег народа. Њихови разорени домови су и наши домови, њихова спаљена огњишта су и наша огњишта, вјековни храмови који су порушени наши су храмови. Зато се молимо Господу да њима и нама подари снаге, упућујући им ријечи охрабрења које је Христос упутио својим ученицима: "Не бој се, мало стадо!" - наведено је у Божићној посланици.

Синод је нагласио да се, испуњени том љубављу, овог Божића треба присјетити и свих невољника и страдалника, свих људи којима је учињена било каква неправда, а посебно оних којих су у овим тешким данима усљед посљедица опаке болести остали без својих милих и драгих.

- Њима пружамо ријечи утјехе коју налазимо у Господу Исусу Христу, чије Рођење прослављамо, у Господу који је постао човек ради нас и ради нашега спасења, који је и сам прошао пут смрти, тражећи од Оца да га прослави, што отац и чини васкрсавши га Духом светим из мртвих. Зато нам свима Господ и поручује да се не бојимо, јер који су са Христом сједињени, ако и умру, живјеће - истиче се у посланици.

У Божићној посланици је указано да љубав новорођенога Богомладенца подсјећа и позива да у овим данима великих искушења вјерници заблагодаре љекарима и медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човјеку, често и по цијену сопственог живота и констатовано да на овај начин, кроз несебичну жртву, они показују да су заиста дјеца Божија, спремна да чују и изврше ријеч Христову да нема веће љубави од ове да ко живот свој положи за ближње своје.

- Та љубав и жртва обавезују да све вас, дјецо наша духовна, позовемо и замолимо да у овим данима, тешким за свеколики род људски, чувате своје здравље и свој живот, као и да чувате друге на начин како то препоручују здравствене службе наше матичне земље и земаља у којима живи наш народ, широм света. Тако чинећи, ви свједочите да поштујете светињу живота, да волите ближње и да љубите Господа који је сами живот - наглашено је у Божићној посланици.

Синод је истакао да је јеванђелски, Христов мир, како су то многи посвједочили, препознат у животу и дјелима блажене успомене патријарха Иринеја, као и у животима двојице врлих јерараха СПЦ, митрополита Амфилохија и владике Милутина, који су се ове године преселили у Царство небеско.

- У свијести људи и у памћењу Цркве они ће остати запамћени као људи мира и добре воље, заправо као они кроз које се у наше дане најбоље пројављивао Христов мир, мир првог и јединог кнеза мира - наглашено је у Божићној посланици.

Уз жељу да Божић у домове вјерујућих унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота, из Светог архијерејског синода СПЦ су пожељели да новорођени Младенац Христос подари покајање и спремност на праштање!

- Морамо затражити опроштај једни од других ако хоћемо да будемо Божији и да нам Божић буде радостан, срећан и благословен, и ми у њему. Са овим жељама и молитвама Богомладенцу Христу желимо вам свако истинско добро у Новој, 2021. години, поздрављајући вас радосним божићним поздравом који у себи носи слављење Бога на небу, на земљи мир, а међу људима добру вољу - поручује Синод у Божићној посланици.

 

Извор: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog