Vijesti

Савчић: Постојање Српске - једини гарант опстанка и слободе Срба

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је постојање Републике Српске једини гарант опстанка и слободе српског народа на овим просторима.

- Шта би ми Срби били у БиХ да немамо своју Републику Српску и оволики степен аутономије, као и оволике механизме на нивоу заједничких институција БиХ којима можемо да одбранимо и заштитимо своју равноправност на нивоу БиХ - рекао је Савчић Срни, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

Он је рекао да се у посљедње вријеме када је ријеч о Дејтонском споразуму само говори да је тај споразум зауставио рат, а нико не говори зашто је почео рат.

- Рат у БиХ је почео због мајоризације српског народа и прегласавања од друга два народа. Српски народ и његови изабрани представници у тадашњим институцијама БиХ нису имали ниједан механизам на располагању да се заштите, осим оног којег су донијели 9. јануара проглашењем Републике Српске - истакао је Савчић.

Предсједник БОРС-а је подсјетио да су Срби тада прихватили све само да не дође до рата у БиХ - Лисабонски споразум да не остану у СФРЈ и да остану у БиХ.

Савчић је рекао да у посљедње вријеме има много иницијатива, приједлога и покушаја за промјену Устава БиХ, за неки "Дејтон два", истичући да је све то усмјерено да српски народ нема статус државотворног и конститутивног народа у БиХ, односно народа који може сам одлучивати о својој судбини.

- Крајње је вријеме да се српски народ `опамети`, уозбиљи и окрене према себи, да градимо наше демократске институције, да економски градимо и јачамо Републчику Српску, да спријечимо корупцију и криминал - поручио је Савчић.

Савчић је рекао да "српско руководство не смије издати српски народ, без обзира о којем руководству је ријеч и у било које вријеме".

- Мора се водити паметна и одговорна политика која је усмјерена на јачање Републике Српске на унутрашњем плану, а на спољном плану тражење правих савезника са којима би се могли рјешавати велики проблеми на простору БиХ - истакао је Савчић.

Он је рекао да се српски народ мора, прије свега, окренути сам себи и да не смије бити наиван, као што је био често пута у прошлости.

- Нисмо озбиљно схватили намјере, пријетње и активности које су се одвијале, а биле су усмјерене на рушење тадашње заједничке државе и стварање мањих држава и народа. Дошли смо у ситуацију да смо се оружјем морали борити и бранити своју слободу и своју територију на којој смо живјели - подсјетио је Савчић.

Он је напоменуо да је Алија Изетбеговић у "Исламској декларацији" говорио да "нема мира између муслиманске вјере и немуслиманских друштвених и политичких институција", а што у преводу значи - само исламска држава.

- На овај начин би постојала бошњачка већина, а Срби и Хрвати би постали национална мањина. Знамо какав је статус националних мањина у међународном праву и у пракси - рекао је Савчић.

Савчић је закључио да се српски народ и Република Српска налазе пред великим изазовима и пријетњама, због чега се морају пронаћи адекватни одговори ослањајући се на сопствене снаге и на подршку пријатељских и савезничких земаља у свијету.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog