Vijesti

Цвијановић: Поштовати сваку жртву дату за Српску

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да треба поштовати сваку жртву дату за Српску и изразила увјерење да ће Република Српска сваке године бити све јача и развијенија јер је показала капацитет институција борећи се са разним проблемима.

Цвијановићева је нагласила да се никада не смије престати са исказивањем поштовања према свему што је дато и уграђено у темеље Републике Српске.

“Слобода је стварана мукотрпно уз много људских жртава, људи су остали без дијелова тијела, а материјална разарања су огромна”, рекла је Цвијановићева новинарима након што је, поводом обиљежавања Дана Републике, у име институција Српске, положила вијенац на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком Гробљу Свети Пантелија.

Предсједник Републике Српске данас је, поводом 9. јануара - Дана Републике, положила вијенце на Спомен-костурницу на Градском гробљу у Бањалуци, те на гробницу 12 бањалучких беба.

Цвијеће на Спомен-костурницу положили су изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и осталих невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Цвијановић  је истакла да Република Српска данас живи у слободи, развија се, суочава се са различитим изазовима, али их и превазилази.

“То нас не смије одмаћи ни на који начин од онога што су праве вриједности и када је ријеч о стварању Републике Српске, али и када је ријеч о њеном развојном путу”, рекла је Цвијановићева.

Она је увјерена да ће Република Српска сваке године, за сваки Дан Републике и за сваки други важан празник бити све јача и развијенија.

“Показали смо капацитет институција Републике Српске борећи се са разним проблемима - политичким притисцима, економским недаћама, те епидемијом вируса корона, савладавајући те препреке и успостављајући све чвршћу везу наших институција и грађана”, нагласила је Цвијановићева.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали конститутивни статус.

 

Извор: srna.rs
Фото:glassrpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog