Region

Три године од убиства Оливера Ивановића

Навршава се трећа годишњица од убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића. Још није утврђено ко су налогодавци и починиоци овог злочина.

Oливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

Довезен је у болницу у бесвесном стању. Лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама. Обдукциони налаз је тада показао да је убијен са шест метака. 

Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.

Тужилаштво у Приштини је подигло нову, трећу оптужницу, пошто је Апелациони суд у Приштини 25. септембра прошле године по жалби одбране оптужених предмет убиства Оливера Ивановића вратио на почетак процеса.

У процесу који се води пред косовским Специјалним судом, оптужено је шесторо Срба – Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић, Раде Басара.

У Храму Светог Саве у Београду служен је помен Оливеру Ивановићу, који је почео тачно у 8.15, симболично у време када је пре три године у Косовској Митровици убијен. Помену присуствовала премијерка Ана Брнабић, која је поручила да се Влада Србије неће смирити док се не истражи тај ужасан злочин.

Оптужбе за ратни злочин

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog