Region

Abazović: Imovina crkve biće zaštićena

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je po drugi put usvojila Skupština Crne Gore biće zaštićena imovina Srpske pravoslavne crkve i dobro je da je ovaj zakon usvojen tako da ovu temu sada možemo staviti ad akta i baviti se drugim stvarima, izjavio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je gostujući na TV Prva rekao da misli da Milo Ðukanović više ne može praviti probleme u vezi sa zakonom i da sada mora da ga potpiše.

"Oni jedino mogu da kao i ostali građani podnesu inicijativu Ustavnom sudu vezano za to je li na sjednici bilo kvoruma, ali sve je regularno. Taj Ustavni sud je ionako krnji sud, političko tijelo koje će takođe doživjeti velike promjene u narednom periodu, ali svakako niko ne može protiv volje naroda, a većina poslanika je glasala za ovaj zakon", naveo je Abazović.

Upitan da li je, kao što neki znaju da kažu, on stvarni premijer Crne Gore, odgovorio je da nije.

"Ne, ja nisam premijer Crne Gore. Ja sam vicepremijer, a premijer je profesor Zdravko Krivokapić", rekao je on.

Ocijenio je da je nova vlast u Crnoj Gori uradila dosta i da nije moguće da se u zemlji poslije 30 ili 70 godina jednoumlja za 30 dana uspostavi skandinavski sistem.

Ali, kako je rekao, najvažnije je da je sistem počeo da se demontira, da su mnogi ljudi koji su ga činili otišli i da će mnogi tek da odu.

Takođe i da je uspostavljena stabilnost javnih finansija i da borba protiv korupcije daje rezultate.

Govoreći o hapšenju Brana Mićuniovića rekao je da ga nije on uhapsio nego crnogorska policija, postupajući po zakonu.

Naveo je da je policajacima vraćen integritet, jer ranije Mićunovića ne bi smjeli ni da zaustave ni da ga pitaju za isprave.

Naglasio je da je ovim slučajem pokazano da više neće biti nedodirljivih i da će zakon biti jednak za sve.

Zamoljen da prokomentariše izjavu novinarke TV Crne Gore koja je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića optužila da je u Crnu Goru pred lokalne izbore u Nikšiću "poslao kriminalce i paravojne formacije", Abazović je rekao da to nije javni servis i da je on bio njegov veliki kritičar dok je bio u opoziciji.

Ocijenio je da to kako radi sada TV Crna Gora "kataklizma" i "dno novinarstva" i da će se nova vlast truditi da Crna Gora dobije pristojan i profesionalan javni servis koji će biti u službi građana Crne Gore.

A na pitanje da li će i kada doći u Srbiju, u šali je odgovorio "hoću, čim me pozovete" i dodao da je zbog kovida bilo teškoća za dolazak, ali da se nada da će se ta situacija uskoro promijeniti i da će brzo doći u Srbiju.

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog