Vijesti

Још 25 нових здравствених услуга које финансира ФЗО Републике Српске

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од ове године почeo je да финансира још 25 нових здравствених услуга које до сада нису биле дио здравственог система, саопштено је из ФЗО Републике Српске.

Тиме је настављен тренд увођења нових услуга у здравствене установе у Српској, јер је у протеклих пет година уведено више од 300 нових услуга због којих су се раније наши осигураници упућивали на лијечење изван Републике Српске.

Тако да је од јануара 2021. године Универзитетско клинички центар Републике Српске почео да изводи 19 нових дијагностичких услуга из области инфектологије, микробиологије, патологије, хумане генетике  и биохемијске – лабораторијске дијагностике.  Осим тога, Завода за трансфузијску медицину почео је да  изводи и четири нове здравствене услуге из области крви и крвних компоненти које су препоруке Европске уније, јер је, између осталог,  ријеч о савременој технологији одстрањивања леукоцита који за одређену категорију пацијената могу да изазову нежељене посљедице. Тако да је леукоредукција, односно смањење броја леукоцита до максимално резидуалног садржаја представља новију технологију припреме компоненте крви која је посебно значаја у циљу повећања већег степена безбједности трансфузијског лијечења пацијената, наводи се у саопштењу.

То је још један доказ да Фонд и цјелокупан здравствени систем прате свјетске трендове у овој области и настоје  да пацијентима осигурају доступност здравствених услуга које се примјењују и у референтним европским клиникама. 

Такође, и у Заводу  за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ од ове године уводе се још двије нове услуге из области физикалне медицине и рехабилитације, попут терапије ударним таласом за пацијенте са хроничним болним стањима локомоторног апарата. Предност ове услуге  је у ефикаснијем лијечењу, али и то што се пацијенти са овим здравственим проблемима не морају излагати оперативним захватима, наводе из ФЗО Српске.

Финансирање и увођење нових здравствених услуга дио су стратешке здравствене политике и опредељење да се улагањем у сопствени развој и ресурсе смањи број пацијената који морају да одлазе на лијечење изван Републике Српске. Захваљујући томе умјесто више од 10.000 пацијената који се се раније упућивали на лијечење изван РС сада је тај број смањен на око 6.000 осигураника на годишњем нивоу. 

Тако да ће Фонд и даље у складу са финансијским могућностима да подржава здравствене  установе када је у питању увођење нових здравствених услуга, јер је, између осталог, и  циљ да се новац  која се се сада издвајају за лијечење изван РС  усмјери  у наш здравствени систем, тачније у здравствене установе у Српској. Подсјећамо да је опредељење Фонда да из године у годину издваја већа средства за финансирање здравствене заштите, посебно када је у питању болнички здравствени сектор. То је још један показатељ финансијске подршке Фонда здравственим установама у Српској, а све  у циљу обезбјеђења што боље, ефикасније и доступније здравствене заштите осигураним лицима ФЗО РС, наводи се у саопштењу.

 
Фронтал
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog