Svijet

Još stroža pravila za ulazak u EU

Evropska unija pooštrila je restriktivne mjere za ulazak u Uniju za posjetioce iz zemalja koje nisu članice. Prema najnovijoj odluci, države članice EU se podstiču da uvedu ograničenja na osnovu kojih će ulazak u te zemlje biti moguć samo pod posebnim uslovima.

Zemlje EU se pozivaju da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

U EU će moći da dođe državljanin zemlje koja ne prelazi 25 slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Takođe bi trebalo brzo uvesti dodatna ograničenja za države u kojima su otkrivene nove zaraznije varijante koronavirusa, navodi se u saopštenju EU.

Riječ je o smjernicama Brisela, a na državama članicama je da donesu konačnu odluku.

Neke zemlje EU, poput Njemačke, uvele su stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila sva osim nephodnih putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka EU je isključila Japan sa liste zemalja koje mogu da posjete taj blok bez ograničenja.

 

Tamno crvena boja na mapi - najteža pravila 

Zemlje članice usvojile su odluku da se tamno crvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

"Države članice treba da zahtijevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamno crvenom bojom da se prije dolaska podvrgnu testiranju na kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana", navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtijevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, na primer zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu.

Ukoliko se i uvede zahtjev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna, navode u Savjetu EU.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog