Sport

Vreme je za vraćanje starih dugova

U poslednja dva duela našeg i italijanskog tima (1988. i 2006. godine) „rosoneri” su bili uspešniji – da li današnji tim Crvene zvezde spreman za revanš? – Borjanova poruka gostujućem treneru. – Stankovićeva jedina dilema

Crvena zvezda je u dugoj i bogatoj istoriji međunarodnog fudbala čak četiri puta odmeravala snagu sa Barselonom i Bajernom, a odmah iza ovih evropskih velikana je njen budući rival u šesnaestini finala Lige Evrope. Sutra će se „crveno-beli” po treći put sastati sa jednim od najboljih italijanskih timova, sa ekipom Milana, koja je trenutno na čelu serije A. Ipak, ovdašnjim ljubiteljima fudbala ostala su u sećanju čuveni mečevi iz 1988. godine, kada je Bog bio na strani „rosonera”...

Tada je Milan, kojeg je sa klupe predvodio Arigo Saki, imao sigurno jedan od najjačih timova u svim međunarodnim takmičenjima, predvođen mega zvezdama evropskog i svetskog fudbala Van Bastenom, Rajkardom, Gulitom, Barezijem, Maldinijem, Donadonijem... Posle remija u Milanu (1:1) Beograđani su se ponadali velikom čudo i bili su blizu podviga, jer su pred skoro 98.000 navijača u revanšu imali i vođstvo (Savićević strelac u 50. minutu), i igrača više kada je jedanaest minuta nakon vođstva isključen Virdis. Ali, da nije bilo guste magle koja se te večeri spustila na Zvezdin stadion, gde se bukvalno lopta nije videla na tri metra, ko zna šta bi se u nastavku dogodilo. Ovako, dan kasnije odigrana je nova utakmica u kojoj je Milan prošao dalje....

Posle tog tromeča, ostala je velika tuga u srcima Zvezdinih navijača, ali, su igrači od golmana Dike Stojanovića, preko Najdoskog, Vasilijevića, Šabanadžovića, Radovanovića, Jurića, Ivanovića, Savićevića, Bursaća, Stojkovića, Đurovića.., dali i ostavili srce na terenu. Da bi samo tri godine kasnije u svom nezaustavljivom pohodu u Kupu šampiona, Zvezda uspela da se popne i na krov Evrope i sveta...

Dabome, naši ljubitelji fudbala sećaju se i duela iz 2006. godine, kada su „rosoneri” slavili u Beogradu sa 2:1, a goste sa klupe predvodio je čuveni Karlo Ančeloti, sadašnji trener Evertona. Ovaj današnji tim Milana je daleko ispod kvaliteta i renomea onog od pre trideset i tri godine, bez obzira što imaju jednog Zlatana Ibrahimovića. Sa druge strane, ovaj tim Zvezde je dugo na okupu, ima snagu i energiju, koja ove igrače ni u jednoj utakmici ne ostavlja ravnodušnima. Zvezdina prednost u predstojećem dvomeču mogla bi da bude i ta što trener Dejan Stanković izuzetno poznaje mentalitet italijanskih igrača i timova, što je godinama nosio dres najvećeg gradskog rivala. Taj adrenalin, koji i dalje teče njegovim venama, mogao bi da bude dodatni podstrek njegovim fudbalerima.

Kada je reč o timu koji će sutra istrčati na teren „Marakane“, reklo bi se da je i tu manje više sve poznato. S tim, da možda Stanković još uvek razmišlja da li da Milan napadne sa dvojicom napadača. Ukoliko se opredeli za takvu varijantu, koju je nedavno isprobao u Nišu, onda bi Zvezda mogla da počne utakmicu u sastavu: Borjan, Gajić, Milunović, Pankov, Rodić, Kanga, Ben, Gavrić, Sanogo, Pavkov, Falčineli.

To bi takođe značilo da će Zvezda takođe imati izuzetno jaku i klupu, s obzirom na ovozimska pojačanja, Falko, Bakajoko i Srnić, jedva čekaju da utakmica počne. Zvezda je dobro i uspešno započela drugo poglavlje u domaćem šampionatu, a tokom priprema tempirana je forma za nastavak evropskog takmičenja. Sa druge strane, Milan je za vikend poražen od Specije (2:0), pa je taj poraz uneo dodatni nemir u ekipu pred gostovanje  kao i pred gradski derbi sa Interom krajem nedelje. Sada je na Stefanu Pijoliju, koji se nedavno pošteno obrukao, kada je zamenio Beograd sa Sarajevom, a na šta su mu zamerili neki Zvezdini igrači, da ,,vadi kestenje“ protiv nekadašnjeg prvaka Evrope.

Milan Borjan je jesenas pobrao sve simpatije naših i evropskih ljubitelja fudbala. Borjanu ali i navijačima ni malo se nije svidela izjava Milanovog trenera da će italijanski klub doputovati u Beograd bez pola tima.

-To je njihova stvar. Naš zadatak je da damo sve od sebe da ih nadigramo i pobedimo, poručio je Borjan, junak mnogih Zvezdinih pobeda prošle godine i rekorder u broju međunarodnih utakmica u zvezdinom dresu.

Stefano Pioli čiji tim već za vikend očekuje najveće iskušenje, gradski duel sa Interom, pokušaće u ove dve utakmice da dobro izvaga snagu svakog pojedinca. Po vestima koje stižu iz Italije gosti u Beograd dolaze sa najjačim timom, mada postoji i takva mogućnost da Čalhanoglu i golman Donaruma ostanu kod kuće kako bi sto posto bili spremni za nedelju. Ako Donaruma ne bude došao onda će gol Milana braniti Rumun Tatarušanu. Dodatni problem predstavlja i lakša povreda desnog beka  Kalabrie, ukoliko ne bude spreman za sutrašnji meč onda će njegovo mesto zauzeti Dalot, bek koji je u Miln stigao sa pozajmice iz Mančester junajteda. Ipak, veruje se da će prva trenerova opcija biti Kalabrija, jer je Dalot bio jedan od najslabijih u porazu od Specije.

Trenera Piolija takođe raduje  i činjenica da su Rebić i Kalabrija juče odradili ceo trening. Italijani ističu da će napad Milana predvoditi najnovije pojačanje Mario Mandžukić.

Erakoviću stradala metatarzalna kost

Mladi defanzivac Crvene zvezde Strahinja Eraković moraće na operaciju metatarzalne kosti, jer je u 77. minutu doživeo nezgodnu povredu, pa će po rečima klupskih lekara odustvovati sa terena bar dva meseca. U klubu se nadaju da će igrač koji je jesenas stekao puno poverenje trenera Stankovića, ipak biti spreman za finiš domaćeg šampionata.

Povratak odmah posle meča

Ekspedicija Milana koja danas stiže u naš glavni grad vratiće se u Milano odmah u četvrtak nakon duela sa Crvenom zvezdom kako bi ekipa imala više vremena za odmor i pripremu derbija sa Interom. Danas, pre puta u Srbiju Pioli i Rade Krunić odgovaraće na pitanja novinara u vezi sa utakmicom osmine finala Lige Evrope.

„Srećni“ Grk sudi meč

Grčki arbitar Tasos Sidropulos sudiće prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evropa između fudbalera Crvene zvezde i Milana. Pomoćnici ovom 41-godišnjem sudiji biće Polihronis Kostaras i Lazaros Dimitrijadis, a četvrti arbitar Janis Papadopulos. Sudije zadužene za VAR biće nemački arbitri Bastijan Dankert i Bibijana Štajnhaus. Sidropulos je ove sezone već sudio Zvezdinim fudbalerima u Evropi. Bio je glavni arbitar u oktobru na utakmici protiv Ararat Jermenije, u kojoj je Zvezda na Kipru pobedila sa 2:1 i tako izborila plasman u grupnu fazu Lige Evropa.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog