Društvo

Danas su Mladenci – zašto se sprema baš 40 kolačića

Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Svi ovi mučenici bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htjelo da se odrekne Hrista.

Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od bijesa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine.

S obzirom na to da je riječ o mladićima, narod je taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.

Koja je simbolika mladenčića i vijenaca 

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići i, prema običaju, treba da ih bude 40.

Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Mladenci uvijek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.

Takođe, vijenci koji se stavljaju na glave mladenaca na venčanje imaju veze sa vjerovanjem da su tri dana poslije pogubljenja na glave mučenika spustili vijenci.

Kako objašnjava SPC, vijenci imaju trostruku simboliku: vijenci carski - svaki je čovjek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; vijenci mučenički - u braku treba podnositi žrtve, i vijenci besmrtne slave u Carstvu Hristovom. 

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu vijerni jedno drugom, kao što su sevastijski mladenci bili vijerni Hristu i da tu vijernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne smije da savlada. 

Praznik se smatra i početkom proljeća.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog