Vijesti

Turisti vakcinisani ruskom i kineskom vakcinom mogu u Hrvatsku

Nakon što je takvu odluku ovih dana donijela Grčka, svi putnici koji su vakcinisani dvjema dozama vakcina, nezavisno o tome je li ga odobrila Evropska agencije za lijekove (EMA), od sutra će moći prelaziti i hrvatsku granicu.

Granicu će bez negativnog PCR testa moći prijeći svi s potvrdom o vakcinisanju, nezavisno o tome jesu li primili AstraZenecu, Pfizer, Moderninu ili, naprimjer, vakcinu Sputnjik ili kinesku, koja nemaju odobrenje za upotrebu u EU.

Ipak, kako piše Jutarnji, odluka će biti podložna promjenama ako se Evropska unija postavi drukčije prema cjepivima koja nisu odobrena na Starom kontinentu.

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske je rekao da se na nivou EU radi na takozvanim "kovid pasošima".

Na pitanje hoće li u Hrvatsku moći ulaziti i oni koji su vakcinisani vakcinama koja nisu registrivane u EU, Božinović je rekao da da.

"Ljudi koji su se vakcinisali i ruskom i kineskom vakcinom će biti tretirani kao i svi ostali koji su primili druge vakcine", poručio je.

Capak je dodao da svaka zemlja članica EU odlučuje sama o tome.

U Hrvatsku od sada i s potvrdom da ste prebolovali koronu

Od 1. aprila u Hrvatsku će se, osim s negativnim PCR testom, moći ući i s potvrdom o vakcinisanju ili potvrdom o prebolovanom virusu korona u posljednjih šest mjeseci.

Do donošenja ovih mjera važio je samo PCR test, međutim od sada će, baš kao i u Evropskoj uniji, biti priznati i antigenski testovi.

"Uređen je prelazak granice zbog turizma", rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

On je dodao da negativan test ni potvrdu o tome da su prebolovala virus korona ne moraju imati djeca do sedam godina koja prelaze granicu s roditeljima ili starateljima.

Ova odluka će se početi primjenjivati već od sutra, to jeste od večeras u ponoć, a riječ je o regulativi koju planira usvojiti i Evropska unija.

Ovakva pravila bi na granici trebalo da ostanu tokom cijelog ljeta.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog