Društvo

Branislav Borenović za Frontal

Neumjesna prvoaprilska šala!

Prije 12 godina, kada je osnivan Frontal, vjerovali smo da ćemo živjeti u boljoj, uređenijoj zemlji, da ćemo biti u EU i da će se u međuvremenu desiti neka prelomna tačka gdje će prevladati zdrav razum. Nismo mogli ni sanjati da će svijet u kojem živimo danas izgledati ovako.

I upravo su svjetska dešavanja, pandemija virusa korona koja ni nas nije mogla zaobići, pokazala svu trulost sistema i neodgovornost i bezobrazluk vlasti. Dok su se prije godinu dana ozbiljne države borile da sačuvaju živote i zdravlje svojih građana, naši kvazi-državnici su punili svoje džepove preko javnih nabavki medicinske opreme. U isto vrijeme, protiv virusa su se „borili“ specijalcima sa dugim cijevima na banjalučkom Trgu Krajine. Dok su ozbiljne zemlje uvodile mjere štednje i zaštite privrede, kod nas su se kupovali novi luksuzni automobili, a pored toga, iz Banjaluke se na privatna putovanja i nepotrebne destinacije išlo helikopterom i avionom. I tako, u nizu apsurda, nekako smo preživjeli prvu godinu virusa. 

Još u decembru su počela stizati obećanja iz Savjeta ministara da se pripremaju nabavke većih količina vakcina za kolektivnu imunizaciju građana BiH. Danas je 1.april, a decembarska, januarska, februarska obećanja djeluju kao prvoaprilska šala. Covax sistem jeste zakazao, ali to nije trebalo spriječiti našu vlast za zakuca na vrata Moderne, Sinofarma, Astra Zeneke, Sputnjaka i drugih proizvođača i raspitaju se nabavku vakcina. Džaba su bila upozorenja javnosti, molbe građana, zahtjevi opozicije da se počne raditi na spašavanju života. Vlast nije imala, niti ima, ni odgovornosti, ni srama. Najnoviji šamar i poniženje koje jesu zaslužili, stigao je iz ambasade SAD-a koja je Savjetu ministara uputila kontakte proizvođača vakcina. To je jasna poruka – pa bar pokušajte, bar se raspitajte. U svemu ovome imali smo veliku sreću što je Srbija još u avgustu prošle godine naručila veliku količinu vakcina i otvorila vrata svim građanima BiH i regiona da se vakcinišu na jednom od mnogobrojnih punktova otvorenih širom bratske nam zemlje. Tako to rade ozbiljne i odgovorne države i tako nam je na najbližem primjerub pokazano koliko smo mi daleko od toga. 

Ovdje treba doći do potpunog reseta. Vraćanja na fabrička ponašanja. Od trojca SDA-SNSD-HDZ se ništa dobro ne može očekivati, kad vlast koju oni predvode pušta da nam narod umire. Ne govorim to samo kao politička opozicija, nego kao čovjek koji s nevjericom gleda tu količinu bahatosti, neodgovornosti i bezobrazluka. 

Nadam se da ćemo sljedeći 1. april dočekati u boljoj situaciji, sa što manje posljedica i kao pobjednici u ovoj borbi. Vjerujem da ćemo se uskoro samo sjećati užasne vlasti koja je pustila da joj narod oboljeva i umire, a da će biti zamijenjena onima koji imaju savjesti i gledaju dalje od svog ličnog interesa.

 

Piše: Branislav Borenović

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog