Region

Danas sjećanje na bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine

Nizom manifestacija danas će biti obilježeno osam decenija od kako je nacistička Njemačka bombardovala Beograd, 6. aprila 1941, uz velike ljudske žrtve i materijalna razaranja, čime je na području Kraljevine Jugoslavije započeo Drugi svjetski rat.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsjednica Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić Tepavčević predvodiće ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu.

Ministar kulture i informisanja Maja Gojković i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo položiće u 11.00 časova vijence na Kosančićevom vencu, na mjestu zgrade nacionalne biblioteke koja je uništena u bombardovanju, a sa njom i neprocjenjivo kulturno blago.

U 12.00 kod Spomenika pilotima braniocima Beograda vijence će položiti delegacija predvođena ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, prenosi Beta.

Na Trgu Republike u Beogradu, biće postavljena izložba koja će prikazati herojstvo ruskog i srpskog naroda i njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu, a prethodno će predstavnici ambasade Rusije i gradske uprave položiti vijenac na Novom groblju, na Spomen-groblje žrtvama bombardovanja.

Pomen poginulima u bombardovanju biće služen u 8.30 u Vaznesenjskoj crkvi, u čijoj su porti tokom bombardovanja poginuli civili.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju ukupno je sahranjeno 1.992 ljudi. Od tog broja je identifikovana 631 osoba. Ne zna se identitet 909 muškaraca, 393 žene i 59 djece, naveli su iz Vlade.

Beograd su avioni bombardovali u rano jutro bez objave rata, u više talasa, iako je bio proglašen za otvoreni grad.

Napadu je neposredno prethodilo nekoliko dramatičnih dana - potpisivanje Trojnog pakta, puč oficira i 27-martovske demonstracije zbog čega je Adolf Hitler naredio odmazdu.

Nekoliko sati ranije, prije napada na Beograd, specijalne njemačke jedinice zauzele su noću Sipski kanal na Dunavu, u Đerdapskoj klisuri, kako bi onemogućile njegovo zaprečavanje kao vitalnog plovnog pravca.

Država je kapitulirala 17. aprila, vlada i maloljetni kralj Petar Drugi Karađorđević izbjegli su iz zemlje, u London.

Njemačka i njeni saveznici rasparčali su Kraljevinu, Srbija je okupirana, 10. aprila je proglašena zločinačka Nezavisna država Hrvatska.

Uz rat protiv okupatora, bjesnio je i građanski, po čijem završetku je uspostavljana komunistička republika i ukinuta monarhija.

Jugoslavija se raspala u građanskom ratu započetom pola vijeka od početka Drugog svetskog rata.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog