Region

Stav Grčke o Kosmetu je dobro poznat i ostaje nepromijenjen

Stav Grčke da ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen, izjavio je ambasador Grčke u Srbiji Јorgos Đakofotakis.

On je tako pokomentarisao očekivanja analitičara spoljne politike Dejvid Filipsa i Danijela Servera da će Grčka promijeniti stav i vjerovatno priznati /samoproglašeno/ Kosovo.

- U principu ne komentarišemo mišljenja analitičara, Grčki stav o nepriznavanju /samoproglašenog/ Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen - navodi se u pisanom odgovoru Đakofotakisa koji je Tanjugu proslijedila njegova pres služba.

Filips i Server izjavili za su za RTV Dukađini da ne očekuju da će pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale /samoproglašeno/ Kosovo promijenti stavov, osim Grčke.

- Grčka će vrlo vjerovatno priznati /samoproglašeno/ Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo - rekao je Filips.

Filips i Server takođe smatraju da bi stavove pet zemalja članica EU trebalo vidjeti poslije okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog