Sport

Енглези терају Американце, чуде се шеику, али Русу морају да скину капу

Челсију је свануло откако је 2003. године руски олигарх Роман Абрамович купио клуб! Ниједан тим са Острва није освојио више трофеја од лондонских „плаваца“, а последњи у низу стигао је у суботу увече победом над Манчестер ситијем, освојена је по други пут Лига шампиона.

И док на Острву влада хаос пред утакмице Манчестер јунајтеда чији се навијачи боре да отерају власнике због суше трофеја - америчке бизнисмене породицу Глејзер, присталице Манчестер ситија се чуде политици коју води шеик јер је, пре свега дозволио Гвардиоли да потроши 925 милиона евра на појачања, а да не донесе трофеј, у Челсију слављеничка атмосфера.

Не само што је у великом финалу у Порту на колена бачен управо фаворизовани Сити голом Каја Хаверца, већ је клуб из Лондона под командом Руса Романа Абрамовича стигао чак до 17. трофеја од 2003. године, па у том најважнијем сегменту ниједан енглески клуб не може да им парира.

Роман слави пунолество на Стамфорд бриџу, а токог поменутих 18 година његове владавине Челси је освојио пет трофеја ФА Купа, исто толико пута био је најуспешнији на крају сезоне у Премијер лиги, освојена су три Лига купа, две Лиге Европе и као шлаг на торти две Лиге шампиона.

​Невероватних 17 трофеја у ери руског милијардера Романа Абрамовича. Ипак, ове сезоне нису у плавом делу Лондона текли 'мед и млеко'. Далеко од тога. Потрошена је можда и највећа клупска легенда Френк Лампард, који је добио отказ, а на његово место, на место менаџера доведен је Томас Тухел.

Немац је најурен из Париза, ПСЖ није имао стрпљења и слуха за његов прецизни и педантни рад, па су ангажовали Маурисија Поћетина и распали се. Остали су без Лиге шампиона која је била императив, извисили су и за практично загарантовани трофеј Лиге 1, титулу им је испред носа украо Лил. 

Стигао је Тухел 26. јануара у Лондон и то усред кишног периода, а као што изрека каже после кише дође сунце! И тако је и било. Немац је добио одрешене руке од председника Абрамовича, моментално је у тим вратио фудбалере које је његов претходник Лампард отписао и стигли су резултати.

Можда су изгубили финале ФА Купа од Лестера, али су ону најважнију утакмицу, онај најважнији трофеј - „клемпавка“ освојили на фантастичан начин. Играо је Челси фудбал у финалу на стадиону Порта „Драгао" и успео је да заустави до тог тренутка незаустављиви Манчестер сити.

Директан кривац за маестралну тактику и за то што су „грађани“ деловали немоћно пред Кантеом, Вернером, Хаверцом и осталим асовима Челсија, био је управо Томас Тухел.

Рус Роман Абрамович који се за све консултује са својом „десном руком“ извршном директором Марином Грановскајом, знао је шта ради и кога доводи на место тренера. Таква одлука му се експресно исплатила.

И док црвени део Манчестера тера Американце Глејзере који у свему виде само профит и не улажу у клуб онолико колико би требало, док Сити плаче због новог неуспеха на путу ка остварењу сна зван Лига шампиона, Челси слави Руса и Немца!

 

Извор: sputniknews.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog