Svijet

Зашто је судија Нијамбе издвојила мишљење о Младићу и Сребреници

За разлику од четворо колега из већа, који су потврдили пресуду доживотног затвора српском генералу, Приска Матимба Нијамбе не само да је прихватила осам од девет тачака жалбе, већ је и отворено нагласила да би цело суђење поновила.

Има чак и у Хагу један честит и непристрастан судија. Овим речима је у српској јавности окарактерисана судија Приска Матимба Нијамбе из Замбије, председавајућа расправног већа које је пре два дана одлучивало о пресуди генералу Ратку Младићу.

За разлику од четворо колега из већа, који су потврдили пресуду доживотног затвора генералу Младићу, Нијамбе не само да је прихватила чак осам од девет тачака Младићеве жалбе, него је и отворено нагласила да би цело суђење поновила. Оваквим поступком добила је велику захвалност у Србији. Син Ратка Младића, Дарко Младић рекао је да је судија Нијамбе имала храбрости да каже: „Све сте радили погрешно и ово нису те чињенице”, и на томе јој честитао.

Ипак, пресуда Ратку Младићу је потврђена. Он је проглашен кривим и сигурно је да ће до краја живота остати иза решетака због ратних злочина. Али, горак укус оставља чињеница да ова пресуда, као уосталом и све хашке, није допринела помирењу земаља у региону. Напротив, поново гледамо исти филм у којој су све стране – незадовољне.

Издвојено мишљење Нијамбе на 45 страна део је целокупне пресуде Ратку Младићу на 364 стране. Њени ставови наишли су на симпатије у Србији, али са друге стране и на огорченост међу породицама жртава које су се надале да ће веће једногласно донети одлуку.

Нијамбе је прихватила ставке један, два, три, четири, пет, седам, осам и девет Младићеве жалбе – све осим ставке шест, која се бавила заједничким злочиначким подухватом узимања талаца. Међутим, трн у оку и оно што је изазвало највеће контроверзе је њено образложење у вези са тачком пет која се бави квалификацијама у вези са злочином у Сребреници. Нијамбе не доводи у питање да су се у околини Сребренице догодили злочини над босанским муслиманима („чинови освете и убиства ратних заробљеника”), али отворено преиспитује да ли је реч о геноциду и да ли је злочине уопште осмислио и наредио Младић. Нијамбе чак тврди да је операција заузимања Сребренице, под оперативним називом „Криваја 95” била легитимна војна операција због неуспеха у демилитаризацији „безбедне зоне” Сребреница.

„Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова жалбеног већа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе шест, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату”, навела је судија.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног већа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Од осталих тачака Младићеве жалбе које је Нијамбе усвојила, истиче се и тачка девет. Она тврди да Младић не би смео да буде осуђен на више од 20 година затвора, јер је у време извршења кривичног дела то била највиша запрећена казна у СФРЈ.

 
Захарова: Пресуда лицемерна, суд је био пристрастан


Пресуда Ратку Младићу поново је показала да су међународни механизми за процесуирање одговорних за злочине током грађанских ратова у бившој Југославији пристрасни, изјавила је јуче портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Она је оценила да је пресуда Младићу лицемерна, имајући у виду, како је навела, чињеницу да је Хашки трибунал ослободио друге учеснике сукоба.

Нагласила је да је током суђења било угрожено здравље Младића и нарушено његово право на медицинску помоћ, а његовом правном тиму није саопштавана пуна информација о здравственом стању Младића.

Захарова је додала да су одбачене и молбе да се Младићу омогући лечење у Русији или у Србији, преноси Спутњик. „Наше полазиште је да Механизам за међународне кривичне судове у Хагу треба што пре да заврши своје активности како би се ова срамотна страница у историји међународног права што пре окренула”, закључила је Захарова.

 

Извор: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog