Sport

УЕФА званично укинула правило гола у гостима

Правило гола у гостима саставни је дио такмичења УЕФА још од 1965. године, а посљедњих година бројни тренери су тражили његово укидање.

Европска фудбалска унија (УЕФА) одлучила је јуче да већ од сезоне 2021/22 укине правило гола у гостима у свим клупским такмичењима под њеном ингеренцијом.

Правило гола у гостима саставни је део такмичења УЕФА још од 1965. године, а посљедњих година бројни тренери су тражили његово укидање.

Оно је сада укинуто тако да убудуће, ако два тима у двије утакмице постигну исти број голова, о побједнику неће одлучивати гол у гостима већ ће се ићи на продужетке, а затим на пенале.

- Утицај тог правила је сада у супротности са његовом првобитном сврхом јер заправо одвраћа домаће тимове - посебно у првим утакмицама - од напада, јер се плаше примања гола који би њиховим противницима донио велику предност - рекао је предсједник УЕФА Александер Чеферин.

Он је истакао и да је "поштено рећи да предност домаћег терена није више значајна као некада".

Посебно је неправедно, како је навео, то што је у продужецима домаћи тим морао да постигне два гола ако ривал погоди једном.

- Узимајући све у обзир, Извршни одбор Уефе је донио исправну одлуку усвојивши став да више није прикладно да гол у гостима има већу тежину од оног постигнутог на домаћем терену - закључио је Чеферин.

УЕФА је навела да статистика од средине 1970-тих до данас показује да предност домаћег терена константно пада.

Седамдесетих година тимови су добијали 61 одсто утакмица код куће, а само 19 одсто у гостима. Данас домаћин побјеђује у 47 одсто сусрета, а гост у 30 одсто.

Смањује се разлика и у броју постигнутих голова. Некада је број голова датих на домаћем терену био 2,02, а у гостима 0,95. Сада је просјек 1,58 голова код куће и 1,15 на гостовању.

 

Извор: zurnal.rs 
Blog