Region

Hrvatski policajci proslavili kraj školovanja uz užičko kolo - najavljeni disciplinski postupci (VIDEO)

Načelnica Policijske akademije u Zagrebu podnijeće zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih osoba iz Policijske škole "Josip Jović" zbog objavljenog snimka na kojem kadeti igraju užičko kolo.

Kadetkinja koja je inicirala snimanje i objavu isključena je iz policijske škole.

Snimak je nastao 15. jula na Policijskoj akademiji, u kasnim večernjim satima, kada je inače odmor za polaznike škole.

Naime, zbog činjenice da su polaznici završili 10-nedjeljnu kontaktnu nastavu te tokom navedenog razdoblja, zbog suzbijanja širenja zaraze nisu napuštali krug Policijske akademije, odgovorne osobe policijske škole dozvolile su polaznicima produženo slobodno vrijeme za druženje do ponoći, umjesto do 22 sata.

U to vrijeme nekoliko polaznika je na otvorenom u krugu škole slušalo muziku i igralo.

Ali, za vrijeme njihovog druženja, vaspitači prisutni rukovodioci policijske škole koji su dozvolili razonodu i druženje, trebalo je da nadziru poštovanje kućnog reda te je ponašanje polaznika primjereno i nije suprotno odredbama Statuta policijske škole "Josip Jović", a što su prema do sada utvrđenom, propustili.

Međutim, dodaje Policijska akademija, realna situacija da se mlade i punoletne osobe, čije osposobljavanje za posao policijskog službenika još uvijek traje, ponekad i nađu u neprimjerenim situacijama. Ali, na osobama koje su za njih odgovorne tokom školovanja leži odgovornost da ih na to upozore i objasne im zašto je neko ponašanje neprimjereno za policijski sistem.

Policijska akademija dodaje da je snimanje i objavu navedenog snimka inicirala 19-godišnja polaznica, čime je, kažu, nedvosmisleno prekršila važeće pravne propise Policijske škole te nanijela štetu ugledu Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zbog navedenog je isključena iz policijske škole, dok će i ostalim polaznicima sa snimka biti izrečene odgovarajuće sankcije", navodi Policijska akademija.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Ko vas najviše voli?

Rezultati ankete
Blog