Region

Kako se hrvatska policija uplela u Užičko kolo (VIDEO)

Da se plesalo slavonsko kolo, je l' bi to bilo okej? Tango? Kazačok? Bečki valcer?, pita se hrvatski reditelj Dario Juričan.

Povodom događaja koji se dogodio na hrvatskoj policijskoj akademiji, kada su kadeti igrali užičko kolo, a koji je snimila i objavila jedna kadetkinja, tamošnji reditelj i aktivista Dario Juričan upitao je da li je neprimjereno samo igranje užičkog kola ili kola uopšte.

Kadetkinja koja je snimala događaj izbačena je sa Akademije, a protiv odgovornih pokrenuti su disciplinski postupci, saopšteno je iz hrvatskog MUP-a.

U otvorenom pismu kadetima Juričin navodi reagovanja Akademije u kojem se kaže da se mlade osobe kao što su i policijski kadeti ponekad nađu i u neprimjerenim situacijama i da odgovorni tokom njihovog školovanja treba na to i da upozore i objasne zašto je neko ponašanje neprimjereno za policijski sistem.

„Moje je pitanje je li neprimjereno plesanje samo užičkog kola ili kola općenito? Da se plesalo slavonsko kolo, je l' bi to bilo okej? Tango? Kazačok? Bečki valcer?, napisao je Juričan.

Juričan pita da li je problem u "uvezenom elementu ili kvalitet igre nije odgovarao visokim standardima Akademije".

Aludirajući na neprimjerene pojave u hrvatskoj policiji, Juričan navodi slučaj proslave rođendana u Operativno-komunikacionom centru zagrebačke Policijske uprave, na kojem su se, uz pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, našle osobe sa desetak potvrđenih sudskih optužnica.

Juričan konstatuje da najveća kazna ide polaznici koja je snimila zabavu. "Kad postanete policajci i vidite nešto protuzakonito – šutite", poručio je Juričan, između ostalog, u svom pismu, piše  hrvatski portal „Indeks”, a prenosi RTS.

 

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog