Društvo

Савчић: Потребно јединство свих снага у Српској

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је јуче да је потреба Српске да има јединствену и јаку Борачку организацију, те да борачка, политичка и јавност уопште постаје свјесна да је у овом времену потребно јединство свих снага у Републици Српској.

Савчић, који је у Зворнику присуствовао сједници Одбора ратних војних инвалида БОРС-а, рекао је новинарима да је од завршетка рата до данас формиран већи број удружења и организација које чини одређен број учесника протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

- То није толико проблем, осим у случајевима када пледирате за јединство и тражите јединство од некога другог, а то ваше нејединство се може искористити као алиби да се каже - извините, када ви постигнете јединство у вашим редовима, онда можете да то тражите и од других - рекао је Савчић.

Он је нагласио да није само жеља, него потреба Републике Српске да има јединствену и јаку Борачку организацију која ће оставривати најмање двије крупне улоге и два крупна задатка.

- Први је борба за бољи положај борачке популације, а други је посебна друштвена улога за одбрану истине о одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Савчић.

Он каже да је један од ријетких који је више година говорио и о другом задатку, а да то, можда, није наилазило на потпуно разумијевање и схватање потребе да се о томе више говори.

- Ако се сви борци, којих у Републици Српској има више од 204.000 категоризованих, укључе по овом питању онда ћемо бранити и углед и ауторитет и снагу и представљати гаранцију за одбрану Републике Српске - рекао је генерал Савчић.

Према његовим ријечима, свако ко мисли да ће историја пружити неку нову шансу ако се ова упропасти и да се поново ствара Република Српска, тај се грдно вара.

- Ово се једном у историји ствара, не једном од генерација него много-много генерација и прије нас, а бојим се да, ако не би сачували Републику Српску, питање је да ли би историја поново створила шансу да се уопште нађемо у тој ситуацији - сматра Савчић.

За предсједника Одбора ратних војних инвалида БОРС-а изабран је Марко Милошевић из Зворника, који је рекао да је на овој сједници деблокиран рад Одбора.

Он је навео да је смијењен досадашњи предсједник Одбора Радан Остојић, који дуже вријеме није сазивао сједницу, иако га је Пословник обавезивао на то.

Истичући да Одбор ради у пуном капацитету и пуноправно доноси одлуке, Милошевић је рекао да је овим одблокиран и рад Предсједништва БОРС-а.

Милошевић је рекао да је Одбор закључио да је потребно да се одржи посебна сједница Предсједништва БОРС-а на којој би, између осталог, било ријечи и о актуелним догађајима и нападима на Републику Српску.

Он је поручио свим борцима да је сада најпотребније да борачка поплација буде јединствена и да је у овој тешкој ситуацији потребно јединство са политичким руководством Српске како би се заједничким снагама бранила и одбранила част Републике Српске.

Говорећи о положају борачке популације, Милошевић је рекао да ће се у сарадњи са руководством БОРС-а радити на изналажењу рјешења да се тај положај поправи и да се настоји да се повећају инвалиднине и борачки додатак и тиме помогне свим борцима у оној мјери колико је то могуће.

 

Извор: ртрс.тв

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog