Vijesti

Savčić: Koliko Srba treba da bude ubijeno da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu?

Predsjednik Boračke organizacije (BORS) Republike Srpske Milomir Savčić smatra krajnje neprihvatljivom i nelogičnom odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti u Prijedoru 30. maja 1992. godine.

"Koliko to Srba treba da bude ubijeno da bi se prema kriterijumima Tužilaštva BiH podigla optužnica i da bi neko bio odgovoran?", rekao je Savčić Srni.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.

U napadu paravojnih Formacija na Prijedor u zoru 30. maja 1992. godine od 20 pripadnika Vojske Republike Srpske osam je ubijeno, osam ranjeno i četiri zarobljeno, a od 19 civila šest ubijeno i 13 ranjeno.

Taj datum se godinama obilježavao kao Dan grada Prijedora, da bi se prije desetak godina vratio stari datum, 16. maj, dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Od tada, 30. maj, kao dan odbrane grada, obilježavaju organizacije od javnog značaja proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Povezane vijesti: Tužilaštvo BiH neće sprovoditi istragu o ratnom zločinu nad 39 Srba u Prijedoru

 

Izvor: srna.rs

 

Blog