Svijet

Talibani proglasili Islamski Emirat Avganistan, nastavljena evakuacija iz Kabula

Zapadne zemlje nastavljaju evakuaciju svojih državljana i avganistanskih saradnika iz Kabula. Do sada je evakuisano više od 6.000 diplomata, humanitaraca i civila. Na aerodromu je bezbjedno i mirno jer ga kontrolšu američki vojnici, ali problem prave talibani koji drže pod kontrolom sve puteve ka aerodromu.

Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid je, u postu na Tviteru, objavio stvaranje nove države - Islamski Emirat Avganistan, podijelivši i sliku na kojoj je zastava Emirata sa grbom.

Deklaracija dolazi manje od nedjelju dana nakon pada Kabula u ruke islamističke militantne grupe, prenosi Raša tudej.

Predsjednik SAD Džo Bajden poručuje da će zadržati vojsku u Avganistanu dok se posljednji Amerikanac ne evakuiše, makar to značilo i probijanje posljednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta.

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog Emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Ova militantna grupa preuzela je u nedjelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsjednik Ašraf Gani pobjegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog