Društvo

Fejsbuk mijenja ime?

Američki tehnološki gigant Fejsbuk planira naredne sedmice promjenu imena, piše tehnološki portal Verdž.

Portal, pozivajući se na vlastite neimenovane izvore, navodi da direktor Fejsbuka Mark Zukerberg planira da o promjeni imena kompanije razgovara 28. oktobra na godišnjoj konferenciji "Konekt", ali bi to moglo biti učinjeno i ranije.

Iz Fejsbuka je saopšteno da ne komentarišu "glasine ili spekulacije".

Vijest o promjeni imena objavljena je u vrijeme kada se kompanija suočava sa sve jačom kontrolom vlasti SAD zbog svog načina poslovanja.

Analitičari navode da će promjena imena Fejsbuku omogućiti da bolje kontroliše grupacije koje su pod njegovim okriljem, poput Instagrama, "ocapa, Okulusa i drugih.

Portal ističe da nije neuobičajeno da velike firme iz Silikonske doline mijenjaju svoje ime u namjeri da prošire svoje usluge.

Gugl je oformio Alfabet kao holding kompaniju 2015. godine kako bi se proširio izvan svog poslovanja u oblasti pretrage i reklame, te nadzire rad brojnih firmi od vozila sa samostalnim upravljanjem i zdravstvene tehnologije do obezbjeđenja interneta u udaljenim regionima.

Promjena brenda ili imena, takođe će se odraziti i na pažnju koju Fejsbuk obraća na gradnju takozvanog metaverzuma, što je "virtuelni svijet u kojem ljudi mogu da koriste razne uređaje za kretanje i komunikaciju".

Fejsbuk je imao velika ulaganja u virtuelnu realnost i proširenu realnost i namjerava da poveže skoro tri milijarde korisnika putem nekoliko uređaja i aplikacija.

U izvještaju Verdža navodi se da bi novo ime kompanije moglo biti povezano sa horizontom jer je Fejsbuk nedavno promjenio ime svoje platforme za igrice Horizont u Svijetovi horizonta.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog