Svijet

Putin: Na granici Bjelorusije i Poljske svakog dana sahranjuju migrante

Nema migrantskih tokova iz Rusije u Evropu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa direktorom Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Frančeskom Rokom.

„Što se tiče migrantskih tokova, hvala Bogu, ne vidimo da ih ima preko Rusije ka Evropi. Iskreno, nadamo se da će tako i ostati“, rekao je Putin putem video linka.

Treba depolitizovati situaciju sa migrantima na granici Bjelorusije i država EU, izjavio je predsjednik Rusije, pozvavši Crveni krst da pažljivo prati "šta rade vlasti susjedne države, u ovom slučaju republike Poljske".

„Što se tiče situacije na bjelorusko-poljskoj granici, tu se treba voditi principima i pravilima kojih se uvijek pridržavao Crveni krst i Crveni polumjesec“, rekao je Putin.            
                    
„Treba depolitizovati situaciju. Ni u kojem slučaju je ne treba politizovati“, naglasio je on.

Putin je istakao da je mnogo izbjeglica poginulo na granici Poljske i Bjelorusije, naglasivši da ih tamo sahranjuju svakog dana. Putin je kritikovao poljske vlasti za primjenu protiv migranata vodenih topova sa herbicidima i pesticidima pomiješanim u vodi, što izaziva opekotine i druge teške posljedice kod tih ljudi.

„Bjeloruske vlasti rade sve što zavisi od njih, između ostalog ubjeđuju ljude da se dobrovoljno vrate kući, prije svega u Irak“, dodao je on.

Putin je saopštio da se trenutno na bjelorusko-poljskoj granici nalazi oko 5.000 migranata, istakavši da je preko Italije stiglo 54.000 izbjeglica.

 

Izvor: rs.sputniknews.com 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog