Svijet

Otkrivena tajna bioloških eksperimenata u Mariupolju

Analiza dokumentacije koju Ukrajinci nisu stigli da unište prilikom povlačenja ukazuje na umešanost ukrajinskih državnih struktura u američki program laboratorija.

Ruske vojne snage nakon zauzimanja Mariupolja došle su do novih podataka o aktivnostima biolaboratorija koji – iako je već bilo sličnih izveštaja iz Gruzije – zvuče gotovo neverovatno. U sredu je Ministarstvo odbrane, na osnovu pronađene dokumentacije, objavilo da je Mariupolj, s dve laboratorije u kojima se eksperimentisalo s uročnicima kolere, bio regionalni centar za biološke eksperimente.

Šef Radijacionog, hemijskog i biološkog odeljenja ruske vojske Igor Kirilov je novinarima rekao da imaju svedočanstava o hitnom uništavanju dokumenata koja potvrđuju povezanost s američkim vojnim resorom. Preliminarne analize dokumentacije koja nije uništena, a pronašli su je ruski vojnici, svedoče o tome da je regionalni centar u Mariupolju čuvao uzročnike kolere, koji su po izbijanju rata otpremljeni prvo u Kijev, a potom dalje u SAD. Ove aktivnosti su sprovođene od 2014. godine, što je ustanovljeno dokumentima o prenosu sojeva.

To su novi dokazi koji bacaju sumnju na uveravanja američkih stručnjaka da u Ukrajini nema mogućnosti za razvoj i proizvodnju biološkog oružja, a pronađeni dokumenti ukazuju na umešanost ukrajinskih državnih struktura u američki program. Državne institucije su imale zadatak da obezbede zakonska rešenja, sprovode terenska i klinička istraživanja i dostavljaju biološki materijal.

Kako bi bilo prikriveno učešće SAD u ovim programima u Ukrajini, angažovani su stručnjaci iz trećih zemalja. Prema rečima Kirilova, SAD su u Ukrajini proučavale mogućnosti izazivanja kontrolisanih epidemija na određenim teritorijama.

Izuzev učešća Nemačke, koju su predstavnici ruske vojske i diplomatije već optužili za zasebna istraživanja u Ukrajini, novina je da je i Poljska imala svoje interese u ovoj oblasti. Prema navodima Kirilova i poljski Institut za veterinu je zajedno sa SAD učestvovao u istraživanju virusa besnila. A sumnju pobuđuje i to što su ova istraživanja vođena zajedno s američkim institutom Betel, jednim od ključnih saradnika Pentagona.

Poljska vlada je takođe finansirala Lavovski medicinski univerzitet, u čijem je sastavu Institut za epidemiologiju i higijenu, čije projekte finansijski podržavaju i SAD. Svi ovi podaci pronađeni su u veterinarskoj laboratoriji u Mariupolju, iz koje očigledno nije bilo vremena da se prilikom povlačenja iznesu dokazi. Ruski stručnjaci su odatle preuzeli 124 uzorka, među kojima je posebnu zabrinutost izazvalo to što među njima ima i uzročnika bolesti koje nisu karakteristične za životinje, poput trbušnog tifusa.

Tokom marta i aprila ruska vojska je u hersonskoj oblasti u dva navrata pronašla bespilotne letelice i kopiju zahteva turskom proizvođaču „bajraktara” za obaveštenje o tome da li su oni u stanju da raspršuju tečnost.

Ulaskom ruskih snaga na teritorije koje su bile pod kontrolom Ukrajinaca, dobijena su nova saznanja i o širenju uzročnika tuberkuloze na falsikovanim novčanicama koje su 2020. godine deljene deci u selu Stepanovo u Luganskoj oblasti. Te falsifikovane novčanice bile su veštački kontaminirane izuzetno opasnim virusom u količini koja razvija bolest, a pritom su to bili multirezistentni agensi tuberkuloze, otporni na prvu i drugu kategoriju lekova protiv ove bolesti.

Polovinom aprila Ministarstvo odbrane je objavilo shemu finansiranja biolabortorija preko firmi povezanih s Pentagonom i imena ljudi koji su nadgledali taj proces. Tada je i ruski predstavnik u UN u Ženevi Genadij Gatilov na plenarnoj sednici govorio o nemačkim projektima izučavanja smrtonosnih bolesti u istočnoj Evropi. Nakon prvobitnih saznanja o tome da je i Nemačka, za svoj račun, izvodila vojno-biološke projekte u Ukrajini, u sredu je Kirilov podsetio da je nemačko rukovodstvo 2013. odlučilo da počne da sprovodi nacionalni program biološke bezbednosti, nezavisno od Vašingtona. U okviru ovog programa uključeno je 12 zemalja, uključujući Ukrajinu. Kirilov je naveo da su u programu učestvovali Institut za mikrobiologiju nemačkih oružanih snaga (Minhen), Institut „Robert Koh” (Berlin), Lefler institut (Grajfsvald) i Institut za tropsku medicinu „Noht” (Hamburg). Od 2016. do 2019. prikupljeno je 3.000 uzoraka krvnog seruma građana koji žive u 25 regiona Ukrajine. S obzirom na to da projekat finansiraju Bundesver i Ministarstvo spoljnih poslova, postavlja se pitanje koji su ciljevi koje ostvaruju oružane snage Nemačke prikupljajući biomaterijal ukrajinskih građana.

Zaplenjeni dokumenti koje je objavila ruska vojska ukazali su na testiranje potencijalno opasnih bioloških lekova na psihijatrijskim pacijentima u Harkovu. Eksperimentu su podvrgnuti muškarci od 40 do 60 godina u teškom stadijumu fizičke iscrpljenosti.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog