Vijesti

Dodik: Deklaracija predložena u Bundestagu igra nedoraslih političara

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, komentarišući rezoluciju koju su predložile vladajuće stranke Njemačke, da je iznenađujuće da je jedna ozbiljna zemlja poput Njemačke sebi dozvolila toliko neobjektivnosti.

Kaže da deklaracija, koja je predložena u  Bundestagu, a „koju je pisao muslimanski lobi“ predstavlja igru nedoraslih političara.

- Ukoliko zaista želite pomoći, saslušajte sve strane i ne pristupajte površno odnosima u BiH. U svim njihovim deklaracijama samo su Srbi i Hrvati krivi, a muslimani ne. Mora se priznati da muslimanski lobisti dobro odrađuju posao.U takvoj Izetbegovićevskoj BiH, kakvu pokušavaju da nametnu, jasno je, nema mjesta za Srbe i Hrvate. Žalosno za Njemačku i njihovu spoljnu politiku - istakao je Dodik na svom „Tviter“ nalogu.

Rezolucijom koju je sačinila njemačka vladajuća koalicija, političke aktivnosti srpskog član Predsjedništva Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića okvalifikovane su kao prijetnja po mir u BiH i jugoistočnoj Evropi.

Iako je juče bilo najavljeno da će njemački Budenstag razmatrati stanje u BiH, poslanici se nisu bavili ovom temom.

Sarajevski mediji objavili su integralni tekst rezolucije koju su predložile vladajuće stranke Njemačke, koju je Bundestag uputio na dodatnu raspravu, a riječ je o zahtjevu da vlada pruži jaču podršku BiH s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionisticke politike u zemlji.

Upredloženoj rezoluciji se, između ostalog navodi, da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podjele koje su se produbile kao rezultat rata umjesto da budu prevaziđene.

Rezultat je, kažu, ustav koji je djelimično nedemokratski, podstiče klijentelizam i diskriminiše mnoge građane BiH.

Navode da BiH stoga ostaje zemlja sa ogromnim izazovima te da nacionalističke političke elite zemlje „u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci”, pojačavaju i iskorišćavaju etničke razlike namjerno za samobogaćenje i održavanje vlasti.

– Dok su reforme bile blokirane decenijama kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam, pojedini politički lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su te političke snage same odgovorne – navode njemačke vladajuće stranke.

Posebno su istakli političke aktivnosti „etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, navodeći da one „imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”.

– Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice – stoji, između ostalog, u veoma opširnom tekstu priijedloga.

 

Izvor: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog