Vijesti

Годишњица страдања Срба у Подрињу, патријарх Порфирије служи литургију

У Братунцу се данас обиљежава 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 убијених Срба служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Из Митроплије дабробосанске је најављено да ће патријарх српски са митрополитом Хризостомом, архијерејима и свештенством служити Свету архијерејску литургију у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, чиме ће почети обиљежавање 30 година од страдања Срба у овој регији.

Након Свете архијерејске литургије, кренуће литија од храма до гробља у Братунцу, гдје ће бити служен парастос за настрадале српске цивиле и војнике из овог краја.

Код централног спомен-крста на братуначком гробљу патријарх ће уз саслужење архијереја и свештенства служити помен страдалим Србима.

Његова светост патријарх српски Порфирије ће овом приликом посјетити и Сребреницу и Храм Покрова Пресвете Богородице.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Српске Радован Вишковић  присуствоваће у Братунцу обиљежавању 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.

За бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу и Бирчу и за 3.267 српских жртава, међу којима су око половина били цивили, нико није одговарао ни након 30 година.

Организатори овог обиљежавања су Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање традиције ослободилачких ратова, Координациони одбор за обиљежавање 30 година српског страдања регије Бирач и Митрополија дабробосанска.

 

Извор: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog