Sport

Rusima je nastup bio zabranjen, a Vimbldon je osvojila - Ruskinja

Elena Ribakina, Ruskinja koja nastupa pod zastavom Kazahstana, stigla je do trofeja na Vimbldonu!

Vimbldon je zabranio teniserima i teniserkama koji predstavljaju Rusiju i Bjelorusiju da se takmiče na njihovom turniru, ali nisu uspjeli da spriječe nekog "njihovog" da osvoji trofej.

Rođena Moskovljanka Elena Ribakina, koja nastupa pod zastavom Kazahstana, šokantno je osvojila titulu u Londonu i tako stavila prst u oko britanskom establišmentu!

Nakon političke odluke da se teniserima iz dvije pomenute zemlje ne dozvoli učešće, Ribakina je pod zastavom Kazahstana uspjela da napravi najveći uspjeh u karijeri i u finalu savlada Tunišanku Ons Žaber 2:1, po setovima 3:6, 6:2, 6:2!

Ribakina je do 19. godine nastupala pod ruskom zastavom, prije nego što je prihvatila kazahstanski pasoš, uslijed boljih uslova koje je mogla da dobije u toj zemlji.

Tako je predstavljajući Kazahstan ova 23-godišnjakinja uspjela da kao 23. teniserka svijeta stigne do krajnje neočekivane grend slem titule. Ribakina je prije samo nekoliko dana zaustavila britanske novinare koji su je zapitkivali o Rusiji, njenoj matičnoj zemlji, o čemu ona nije željela da govori.

Inače, Ribakina prije ovog turnira nikada nije prošla dalje od 4. kola na nekom grend slemu, a sada je uspjela da ostvari sedam pobjeda u Londonu i tako pokaže organizatorima Vimbldona koliko je njihova zabrana za ruske i bjeloruske takmičare bila pogrešna.

Zanimljivo, Ribakina je tako postala druga Ruskinja koja je osvojila Vimbldon u ženskom singlu, poslije Marije Šarapove 2004. godine, ali je to uradila pod zastavom druge države.

 

Izvor: mondo.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog