Vijesti

Данас марш "Стазом егзодуса" на Озрену

У Тумарама на Озрену одржава се марш "Стазом егзодуса".

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна".

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Организатор је Завичајно удружење Завидовићана из Добоја, чији је предсједник Зоран Благојевић рекао Срни да ће у Тумарама бити дочекани учесници и из других локалних заједница, након чега ће присуствовати служби у цркви Пресвете Тројице и примити благослов.

Благојевић је поручио да ће 15. годину заредом указати на страдања и звјерске злочине над Србима, послати поруку да се и даље трага за тијелима 129 несталих бораца и цивила, као и да злочинци морају бити кажњени.

Марш ће почети у 8.00 часова у Тумарама на Озрену, а учесници ће се кретати стазом дугом 22 километра.

Благојевић је навео да је ријеч о камионском путу, који иде правцем Бријесница Горња - Кврга - Малчићи - Боровци - Лозна - Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

"Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци", навео је Благојевић.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста, подигнутих у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Благојевић је подсјетио да су Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је, у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна".

 

Извор: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog