Vijesti

Weekend Media Festival

Znate li čime se sve može ratovati u 21. vijeku?

Na panelu za koji su se u prepunoj dvorani očekivano tražila dodatna mjesta, prekaljeni PR-ovci Ankica Mamić i Krešimir Macan te iskusni urednici i direktori uticajnih novina Ivan Buča i Renato Ivanuš složili su se kako je pojavljivanje Zelenskog u Vougeu, a njegove supruge na naslovnici ovog uticajnog modnog magazina – dobar novinarski potez.

Kako je prema riječima Carla von Clausewitza rat samo nastavak politike drugim sredstvima, učesnici su se složili kako je bračni par Zelensky u Vougeu uspio zapaliti plamen nade u ukrajinskom narodu i skrenuti pažnju svjetske javnosti na njihove patnje. Panel je moderirao izdavač Robert Čoban.


Photo: Emica Elveđi/PIXSELL

Buča je pohvalio kolege iz Vougea te istaknuo kako danas ne postoji urednik koji ne bi htio imati intervju s predsjednikom Ukrajine i prvom damom te da Zelensky možda ne može mahati nuklearnom bombom, ali zato može svojim porodičnim životom. Stoga je njegova supruga ujedno i meta i oružje, a prema Macanovim riječima i simbol Ukrajine i svih žena.

Macan je takođe naglasio uspjeh Ukrajinaca u psihološkom ratu te istaknuo celebrityzaciju koja je u slučaju pojavljivanja predsjednika u Vougeu uspjela potaknuti raspravu i u privremenom ratnom zatišju ponovno patnje ukrajinskog naroda staviti u prvi plan. Ankica Mamić primijetila je kako je u ratu osim oružja najvažnija propaganda koja je u ovom slučaju ključ ukrajinskog uspjeha u osvajanju saveznika.

Govoreći dalje o modernom ratovanju, Buča je istaknuo kako je za fotografije finske premijerke u prvi tren pomislio kako su deepfake, ali s obzirom na to da je Sanna Marin javno na kritike odgovorila kako u fotografijama ne vidi ništa sporno, cijela priča je završila i danas niko više o tome ne govori.

Panel „Ratovanje drugim sredstvima“ ipak je očekivano s analize ratne komunikacije Ukrajine i fotografija finske premijerke, skrenuo u domaće medijske vode te na medijske napade na političare i njihov privatan život. Komentarišući odnos domaćih političara i medija u odnosu na isti odnos u Velikoj Britaniji, Renato Ivanuš, glavni izvršni direktor Večernjeg lista zaključio je kako nema nedodirljivih: „Kakvi su političari prema nama, takvi smo mi prema njima, baš nam je super. Kad vidimo kako i gdje političari vode državu ne možemo od medija očekivati da uvijek sve bude u rukavicama.“

 

Izvor: weekend.hr
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog