Svijet

Pentagon: Otkrili smo i pomno pratimo kineski špijunski balon (VIDEO)

Sumnja se da kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana, a visoki američki zvaničnici savjetovali su predsjedniku Džozefu Bajdenau da se balon ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati bezbjednosnu prijetnju.

"Jasno je da je namjera ovog balona nadzor", rekao je novinarima kasno sinoć visoki funkcioner američke odbrane, prenosi Index.hr.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD-a, rekao je portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder.

"Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tokom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije", rekao je on.



Balon je, kako se naveli zvaničnici, preletio Aleutska ostrva na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Bilingsa u saveznoj državi Montana.

Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, što je, kako tvrde zvaničnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Između Kine i SAD-a u posljednje vrijeme rastu tenzije zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

 

Izvor: nezavisne.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog