Svijet

Masovni štrajkovi širom Francuske (VIDEO)

Francuski sindikati pokrenuli su danas treći talas masovnih štrajkova širom zemlje zbog reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju, koji je najavila administracija francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

U Francuskoj su otkazane usluge željezničkog saobraćaja, škole neće raditi, a rafinerije si obustavile isporuke energenata jer su radnici proglasili obustavu rada, prenio je Rojters.


Sindikati su ponovo pozvali zaposlene da u velikom broju izađu na ulice francuskih gradova.



Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije da je vlada poricala razmjere uličnih protesta koji su prošlog mjeseca organizovani širom zemlje i ponovio da su promjene potrebne.

Filip Martinez, lider ljevičarskog sindikata CGT, upozorio je da predsjednik Makron igra "opasnu igru" i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom.

 

Izvor: sputnikportal.rs

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog