Društvo

БиХ уточиште особама, које пријете безбједности

БАЊА ЛУКА - У БиХ борави око 50 особа за које су безбједносне агенција утврдиле да су пријетња за националну безбједност у БиХ, изјавио је директор Службе за странце БиХ Драган Мектић.


Он је навео да овим подацима располаже Служба за послове са странцима, истакавши да је је овакве особе тешко истјерати из БиХ због спорих судских одлука због чега не може почети процедура њиховог протјеривања, те подсјетио да је Комисија за ревизију држављанстава одузела више од 650 незаконито додијељених држављанстава и то првенствено лицима афроазијског поријекла.

Мектић је навео примјер Ајман Авада који је 2007. године покренуо спор пред Судом БиХ због одузимања држављанства, а овај суд тек је недавно ријешио његов предмет.

"Сада, кад смо предузели одређене радње према том лицу, онда се њему поништава рјешење и враћа статус држављанина БиХ. Ја не улазим у судску одлуку, али се питам зашто баш сада. У моменту када смо га ухапсили био је странац. Ми смо сада обавезни да га пустимо и чекамо шта ће бити у поновном поступку", рекао је Мектић.

Мектић сматра да није у реду да Аваду сада, када је ухапшен, буде враћен статус држављанина БиХ, те напомиње да у Имиграционом центру у Лукавици имају још двије такве особе и да се сада само чека хоће ли неко опет поништити рјешење о одузимању држављанства и кад ће бити пуштени.

"Ако је неко пријетња безбједности, што су агенције утврдиле, онда би такви предмети требало да буду рјешавани хитно, а не да се годинама вуку по судовима", оцијенио је Мектић.

Одговарајући због чега то није тако, он је навео да му није познато и да је "ургирао да ти предмети буду третирани као хитни случајеви".

"Ти људи су пријетња за националну безбједност, имају одређене везе са терористичким активностима. То су утврдиле безбједносне агенције", нагласио је Мектић.

Служба за странце БиХ, додаје он, располаже информацијама колико у БиХ борави странаца, због чега су дошли и колико ће остати и истиче да се годишње за више од 1 000 странаца откаже боравак и наложи да напусте БиХ.

Одговарајући на питање има ли подршку за рад у Министарству безбједности БиХ, Мектић је рекао да је самосталан и да се у свим случајевима држи закона, те да сваку његову одлуку преиспитује и Суд БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog